Csokoládé rúd. csokoládé oszlop, csokoládé szivar mind ugyanazt jelenti. Leginkább a torták oldalának díszítésére használjuk.
Hogyan készül?

Csokoládét mikróban melegítjük, természetesen nem folyósra, csak, hogy ki lehessen nyújtani. Van, aki gőz fölött olvasztja a csokoládét, és olyan is akad, aki tesz bele egy kevés kukoricaszirupot is.

A videón már csak azt a folyamatot nézhetjük meg, amikor az olvasztott, és kinyújtott csokoládéból rudacskákat készítünk. Azért ezt a technikát választottam, mert ehhez nem kell semmien speciális felszerelést vásárolnunk, hogy elkészíthessük a csokoládé "szivarokat".



Természetesen, fehércsokiból is csinálhatjuk a rudacskákat.

A következő videót pedig azért választottam, hogy láthassátok, hogyan nyújtja ki egy profi az olvasztott csokoládét, s persze utána ő is elkészíti a maga kis rudacskáit. Lehet gyakorolni!



A videón 2 színű a rudacska. Legközelebb azt mutatom be, hogyan kell ilyet készíteni, azaz a fehér és a barna csokoládét keverni, ilyen módon. Előtte el kell mennem csokit venni, mert elfogyott.
Létezik egy egészen egyszerű technika, amennyiben rövid rudacskákra van szükségünk. Csokoládét ugyanúgy mikróban melegítjük, kinyújtjuk, majd a sajt-szeletelővel elkészítjük a rudacskáinkat.

A csokoládé rudacskák légmentesen, hűtőszekrényben 2 hétig is tárolhatóak.
Pastillage cipő

Tragant massza, vagy Pastillage
Hófehér, jól formázható anyag, mely figurák, díszek, építmények, dobozok, virágcsokrok, sőt szinte bármilyen kiegészítő készítésére alkalmas. A legapróbb részletekig ki tudunk dolgozni vele bármit. Nézzük csak meg a fotókat. Hihetetlen vékonyra nyújthatjuk, gyorsan szárad, és száradás után porcelánszerűvé válik, igencsak törékeny.
Amikor dolgozunk vele, margarinnal/vajjal vékonyan lekent, vagy keményítővel megszórt munkaasztalon nyújtsuk. Színezhetjük is, de csak a tömény festéket veszi fel.Kétféleképpen is elkészíthető a masszánk, elsőként lássuk a népszerűbbet a képek alatt.
Pastillage virágok


Pastillage Delfinek

Pastillage házikó



Hozzávalók:

500gr cukorliszt

15gr Tragant por

15ml glukóz szörp

60ml víz

A fele cukrot a Tragant porral és a kb. 40 °C-ra melegített glükóz oldattal elkeverjük. Légmentesen letakarva 30percet állni hagyjuk majd a maradék cukrot hozzágyúrjuk. Ezután, gondosan becsomagolva 12-24 órát pihentetjük, majd alaposan átgyúrva annyi cukrot adunk hozzá, hogy ne ragadjon hozzá a kezünkhöz. Hosszabb tárolás esetén ajánlott hűtőben tartani és használat előtt szobahőmérsékletűre melegíteni.

Pastillage tippek:

- Nagyon gyorsan szárad, így mindig csak kisebb adagokkal dolgozzunk

- Ne használjuk vizes alapú festéket a színezéshez.

- Alkohol alapú festékekkel a kész figurák színezhetőek.

- Legjobb tömény, vagy por állagú festékkel színezni, a festéket összekeverés előtt adjuk az alkotóelemekhez.

- Amikor egy építményt, vagy figurát készítünk, és részekből ragasztjuk össze, használjunk royal icingot az egyes elemek összetapasztásához. Illetve az is megoldás, ha egy kevés pastillage-ot 10-15 másodpercre mikróba tesszük, és azzal tapasztjuk össze a részeket. Csak vigyázzunk, mert tényleg gyorsan szárad.

A másik elkészítési mód hamarosan érkezik.

Ahogyan sok olvasómnak gondot jelent a fehér pillecukor beszerzése, úgy nekem a kukorica szirupé. Ezért íme egy kis film, hogyan készíthetjük el mi magunk.



Lássuk mindezt leírva is:

Amire szükségünk lesz:
- 350 gr cukor
- 150 ml forró víz
- 2 g citromsav
- 1,5 gr szódabikarbóna

Feltesszük a cukot a vízben forrni, amikor forr, beletesszük a citromsavat és 45 percig, lassú tűzön főzzük. Utána egy kevés forró vízzel elkeverjük a szódabikarbónát, és a forralt cukros vízhez keverjük. Kb 5-10 percig kevergetjük, és készen is vagyunk. Folyékony zselére hasonlít majd, amit kapunk.
Akinek nem sikerült bejelentkezni, annak leírom, hol tudja ezt megtenni:

Úgy lehet bejelentkezni, hogy jobb oldalon a rendszeres olvasóknál rákattintunk a Követés gombra, és ott lesz egy olyan lehetőség, hogy Új google fiók létrehozása. (persze, akinek már van fiókja, az simán bejelentkezik.) Oda kell kattintani, és megadni az e-mail címet és egy jelszót. És kész is.
Köszönöm az eddigi tortákat, nagyon szépek!!! Várom tovább a többieket is.
Ez a kedves kis torta, amit én csak Szitakötős tortának hívok, többféle dolgot is ötvöz, amivel eddig foglalkoztunk.

A hat rétegből álló torta nem mindennapi, hiszen itt a szintek egyforma méretűek, viszont láthatjuk, hogyan kell egy vékony rúd segítségével rögzítenünk az egyes szinteket.

A torta csokoládés ganache bevonatot kapott. A csokoládés ganache bevonat nem csak a torta legkülső bevonójaként szolgálhat. Ebben az esetben összefogja a tortánkat, hiszen szépen szilárdul, különlegessé teszi az ízvilágot a csokoládé miatt, és sima lesz a tortánk felülete, így jöhet rá a bevonó.

A fondant-ot az átgyúrás, és kinyújtás után finoman a torta oldalára simítjuk.


Ezután elvégezzük a rögzítés utolsó simításait is.

A tortánk magas, és különleges, elkészült a díszítéshez. Most már csak a képzeletünk szabhat határt, mi kerül a fondant-bevonóra.


Jelen esetben szitakötők, és apró, sötétzöld fondant golyók. A torta díszítése kifinomult, egyszerűségre törekvő, és véleményem szerint fantasztikus.

  • hétfő, május 17, 2010
  • NeonGrün Muffin
  • No comments
Feltettem a tortakészítő verseny kiegészített leírását. Igyekeztem a felmerült kérdéseket is megválaszolni. Itt el is olvashatjátok:


Az új, és egyben végleges beküldési határidő: 2010. június 20.
Mindenkinek sok sikert, és szép tortákat kívánok!


Tudom, hogy mindig ezt ígérem, de a jövőben igyekszem majd a videókhoz magyar nyelvű útmutatót is feltenni. Igaz, általában eléggé érthető, ha az ember látja, miről is van szó.
A tortakészítő versenyen a torták beküldésének a határideje kitolódik egy kicsit, ugyanis pontosan a tervezett időpontban nem leszek net közelben.
Ma este megírom pontosan a részleteket a versennyel kapcsolatban, és válaszolok a felmerült kérdésekre is.
Tegnap éjjel készítettem ezt a tortát, a lányaim 3. születésnapjára. Erdetileg 2 db különálló Hello Kitty torta volt a terv, de aztán módosítottam, és a két darab 23 cm átmérőjű tortát összeépítettem, kicsit faragtam, és így Nórié lesz majd a fej-rész, a 3 db sárga gyertyával, Noémié pedig a test-rész 3 db kék gyertyával (ez volt kéznél...:)))

Lila lett Kitty ruhája, mert Noémi lila-mániás mostanában:)

Egyébként nem volt már se időm, se türelmem éjjel krémet készíteni a tortába, ezért az egyiket Nutellával, a másikat gyümölcslekvárral kentem meg, és hamarosan készítek egy csokoládéöntetet, amit majd a felszeletelt torára önthetünk.
Lépésről-lépésre követhetitek nyomon, hogyan készíthetünk tortát fanatikus "Csillagok háborúja" rajongóknak.













Nem is olyan nehéz, mint amilyennek tűnik, inkább egy kis türelemre, és nyugalomra van szükség, hogy elkészülhessen.
Megtaláltam végre azt a tortát, amit a kisfiam (azaz a nagyfiam) 5. születésnapjára készítek majd el. Sokféle kisfiús, autós, repülős, vonatos tortát láttam már, de nálam ez a nyerő.:


Már csak az íze kérdés, de kaptam már néhány klassz ötletet e-mailben azoktól, akik jelentkeztek a tortakészítő versenyre.
Mellesleg, igyekszem mindenkinek reagálni a levelére, amennyiben nem tenném azonnal, elnézést kérek. Amíg nem lesznek 48 órásak a napok, addig 24-be kell sűríteni mindent, és ez nem mindig sikerül:)


Ha nagyon gyorsan szeretnél finom tortát készíteni, akkor ez a megfelelő megoldás. Tiramisu torta, egy kevés díszítéssel.

Fondant készítése

Torta bevonása

Ennyien vagyunk most itt

Összes oldalmegjelenítés

Tortarendelés:

Színek kikeverése

Big Mac torta

Translate

Kedvelt bejegyzések az elmúlt hétről

Rendszeres olvasók

Varrógép torta készítése