Korábban néhány bejegyzésben egy-két apróságot feltüntettem már a piskótával kapcsolatban, most megpóbálom összeszedni ezeket.

Már a tészta elkészítésekor is követhetünk el hibákat.

1. Abban az esetben, hogyha olyan piskótarecepttel dolgozunk, ahol külön felverjük a sárgáját, és egy másik edényben a fehérjét, és aztán a kettőt össze kell vegyítenünk, erre figyeljünk: Óvatosan forgassuk össze a habokat, nehogy összetörjenek, mert akkor lapos lesz a piskóta.

2. A lisztet a felvert tojásos krémhez ne gépi habverővel keverjük hozzá, hanem finoman, apránként, fakanállal.

3. Mindig jól keverjük el a lisztet hogy ne legyen „lisztcsomós” a végeredmény.

4. A kész tésztát tortaformába töltjük, de figyeljünk, hogy mindig homorú alakúra húzzuk ki, hogy a kész kisült piskóta egyenletes vastag legyen és mindenhol jól átsüljön. Másként mondva biztosan láttátok már, ahogy nagymama, anyuka a tortafomát ide-oda mozgatja, hogy a tészta körben szépen "felfusson" a forma belső oldalára, egészen magasra. (olyasmi, mint amikor a palacsintasütéskor a palacsintatésztát az egész serpenyőbe próbálod szétoszlatni.) A torta esetében egy kis tészta ottragad a forma teljes belső felületén is. Ezért hívják homorúnak.

5. Figyeljünk a sütési hőfokokra, mert hideg sütőben lapos lehet, úgymond "szalonnássá" válhat a végeredmény, meleg sütőben viszont megég a tésztánk, vagy csak totál kemény réteget kap körben, ami nem túl gusztusos, és fogysztáskor sem kellemes.

6. Az elkészült tésztát egyből tegyük a sütőbe, ne várjuk meg amíg összeesik.

7. A sütés első szakaszában ne nyitogassuk a sütőajtót, mert összeesik a tészta.

8. A sütésnél azt is tartsuk szem előtt, hogy mindig 2 ütemben süssük a tortát! Először 10-15 percig magasabb (160-170°C), azután alacsonyabb (150°C) hőmérsékleten, hogy jól átsüljön, de ne égjen meg. Ahol más hőfok van megadva, ahhoz igazítsuk, de először mindig a megadottnál picit magasabb fokon, majd vegyük le a megadott hőfokra.

9. Minden sütő más. Két egyforma sütő két különböző lakásban is képes másképp működni. Nagyon sokat számít a lakás elhelyezkedése, a páratartalom, a hőmérséklet, stb. Ha elsőre nem sikerül, másodikra picit módosítsunk az előző hibák alapján. Éppen ezért is történik meg az, hogy van akinek az egyik piskótarecept a tökéletes, másnak pedig egy teljesen más.

10. Kipróbálhatjuk azt a sokaknak jól bevált trükköt is, hogy amikor bemelegítjük a sütőt, a sütő legaljában elhelyezünk egy vízzel megtöltött (nem kell tele) tepsit, hőálló edényt. Ezt a sütés alatt végig a sütőben is hagyjuk, ez segít kicsit párásítani, rengeteg embernek ez a trükk vált be, és nem esett össze a piskóta.

11. Akkor kezd alakulni a piskóta, amikor már terjed az illata a lakásban. Hogyha nem érzel semmit, akkor egészen biztos nem sült még meg, így felesleges is a tűpróba.

12. A tűpróba azt jelenti, hogy a piskótád közepébe  (én több részén is ki szoktam próbálni) beleszúrsz egy tűt, kihúzod, és hogyha a tűre rátapadt piskóta, akkor még nem sült át. Hogyha kihúzás után a tű teljesen tiszta, akkor kész a piskóta.

13. Nem tanácsos a kész piskótát rögtön kivenni a sütőből a hidegre, hagyjuk hűlni először a sütőt, vagy nyissuk résnyira az ajtót, majd később teljesen nyissuk ki, végül vegyük ki a piskótát egy idő után.

14. A sütőből kivett piskótát ráfordítjuk egy rácsra ami alulról szellőzik és azon hagyjuk kihűlni. Tehát használhatjunk a mikróból a rácsot (ha van), vagy a sütőből a rácsot a kicsike lábaira állítva, s erre fejjel lefelé rátesszük a piskótát.

15. A tortaformát nem feltétlenül kell rögtön levenni, hagyjuk nyugodtam hülni kicsit, majd óvatosan egy kés segítségével, vagy palacsintasütéshez használt "kanállal" körbevágjuk a formában, és leemeljük a tortaformát.

16. A piskóta lapra vágását csak akkor kezdjük el, hogyha már teljesen kihült. Különben törik, szakad, morzsolódik.

17. A tortadíszítést csak teljesen kihűlt piskótán kezedjük el.

18. Hűtőbe tehetjük a kihűlt piskótát, de ebben az esetben jó alaposan csomagoljuk be légmentesen átlátszó fóliába. Frissentartó fóliába. Vigyázzunk, csak óvatosan, ha erősen meghúzzuk a fóliát, deformálódhat a tortalap.

19. Le is fagyaszthatjuk a piskótát, akár egyben, akár laponként, ebben az esetben is alaposan csomagoljuk be lépmentesen. A felhasználás előtt pedig időben engedjük ki szobahőmérsékleten, és kezdődhet is a díszítés. (vagyis először a megtöltése krémmel:))


Bízom benne, hogy sikerült mindent leírnom.

Itt találtok egy-egy különböző piskótareceptet, mindenki másra esküszik, sőt ezeken kívül még számtalan létezik.

http://tortadiszites.blogspot.de/2011/08/piskota-mereses-modszerrel.html


http://tortadiszites.blogspot.de/2010/03/piskota-keszites-i.html


http://tortadiszites.blogspot.de/2010/03/piskota-keszites-ii.html


http://tortadiszites.blogspot.de/2010/03/piskota-keszites-iii.html


Ráadásul arra is figyelni kell, hogy a liszt sem mindenhol egyforma. Van, ahol kicsit kevesebb, van, ahol kicsit több kell. Itt nálunk például kevesebbet kell használni, Magyarországon , de receptjeimben általában a magyar lisztre kiszámítva szoktam feltüntetni a mennyiségeket.

Sok sikert mindenkinek!
(Ha valamit kihagytam, írjátok meg bátran!)

2 megjegyzés:

  1. Köszi a sok jó tanácsot!
    Egy véletlen elütésre hívnám fel a figyelmedet: "lépmentesen" lett a légmentes helyett...
    további sok sikert! Magdi

    VálaszTörlés

Fondant készítése

Torta bevonása

Ennyien vagyunk most itt

Összes oldalmegjelenítés

Tortarendelés:

Színek kikeverése

Big Mac torta

Translate

Kedvelt bejegyzések az elmúlt hétről

Rendszeres olvasók

Varrógép torta készítése