Ahogyan korábban már ígértem, idén sok-sok meglepetés vár a blog olvasóira is. Ez az első, azaz, hogy új rovattal bővül az oldal. A rovat címe: Süss velem!
Ebben a rovatban a sütés alapjaival és kipróbált receptekkel ismerkedhettek meg.

Tehát az első a SAJTOS RÚD, amely a Horváth Ilona szakácskönyvében Sós rudacska néven szereplő finomság átalakított változata.

SAJTOS RÚD

Hozzávalók:
- 300 g liszt
- 100 g margarin
- 80 g zsír
- 20 g élesztő
- 1 tojássárgája
- 1 egész tojás (a kenéshez)
- 5 g cukor
- pici só
- 1/2 dl tej
- kevés reszelt sajt (kb 80-100 g)

A sütemény elkészíthető zsír nélkül is, én azért így csinálom, mert tovább marad puha a sajtos rúd, nem szárad ki. Amennyiben a zsírt kihagyjuk, akkor nem csak 100 g, hanem 200 g margarin kerüljön a receptbe.

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőnket 180 fokosra, alul-felül sütésre.

1. A 1/2 dl tejet a cukorral langyosra melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Ezután békén hagyjuk, hogy az élesztő felfusson a tejben. (Ez azt jelenti, hogy habosodni és emelkedni fog a tejes élesztős keverék)

2. Ezalatt a lisztet a margarinnal és a zsírral elmorzsoljuk, azaz az ujjainkkal morzsolva a margarint és a zsírt elkeverjük a liszttel. Ezután hozzákeverjük a reszelt sajt felét is.

3. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojás sárgáját, a sót, és jól összegyúrjuk. Először ragadni fog a tészta a kezünkhöz, de ne essünk kétségbe, addig kell gyúrni, amíg szépen össze nem áll a tészta, és a kezünk is teljesen tiszta nem lesz.

4. Lisztezett deszkán ceruza vastagságúra kinyújtjuk, majd 8-10 centiméteres rudakra vágjuk. (vagy amekkorára szeretnénk)

5. Az egész tojást felverjük, majd a rudakat lekenjük vele. Ezután megszórjuk a maradék sajttal. Igaz a szórás egyszerűnek hangzik, de nem az, óvatosan elegyengetjük a sajtot a keskeny rudacskákon.

6. A sütőlemezre sütőpapírt teszünk, majd 2-3 cm távolságra egymástól elhelyezzük a rudacskákat is.

Kb 20 perc alatt sült meg nekem a sajtos rúd a 180 fokos sütőben. (Sok helyen olvastam recepteket, ahol 10-15 percet írtak, soha semmilyen hasonló sütemény nem lett nekem kész ennyi idő alatt. minimum 20-25 perc kellett, de a sütőtől is függ a sütési idő.)

Istenien finom lett! Egy baja van, ha az ember elkezdi enni, nehezen lehet abbahagyni! Napok múlva is finom, és nem szárad ki.Ez volt az idei év első finomsága a konyhámban.
Egészségetekre!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Letölthető könyv!

Fondant készítése

Torta bevonása

Ennyien vagyunk most itt

Összes oldalmegjelenítés

Tortarendelés:

Tortadíszítés videók

Színek kikeverése

Big Mac torta

Translate

Kedvelt bejegyzések az elmúlt hétről

Rendszeres olvasók

Varrógép torta készítése