Nemcsak a Férfiak kedvence.
Elsőként elkészítjük a csokoládés piskótát, amelyből akár egy nagyobb társaságnak is készülhet a golyócska. Nem feltétlenül kell tortanyalókát készítenünk a kész süteményből, apró kis kapszlikba is tehetjük őket, tálcán kínálva.
Csokoládés alap piskóta
Hozzávalók:
-          200 g liszt
-          200 g barnacukor
-          2 tojás
-          120 g vaj
-          55 g kakaópor
-          250 ml forró víz
-          1 kávéskanál vanília aroma
-          2 csomag sütőpor
-          ½ csomag szódabikarbóna
-          1 csipetnyi só
-          20 cm átmérőjű tortaforma

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Fektessünk sütőpapírt a tortaforma aljára, az oldalát margarinnal kenjük ki. A vajat keverjük át a mixerrel , majd keverés közben adjuk hozzá a cukrot, a sót, és addig keverjük, míg krémes álagot nem kap. Ezután adjuk hozzá a tojást és a vanília aromát. Közben a kakaót vegyítsük el a forró vízzel, és ezt is öntsük lassan az alakuló tésztánkhoz. A lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával szitáljuk át. (A liszt átszitálása mindig nagyon fontos.) Ezután már csak a legalacsonyabb fokozaton keverjük, akár lehet gép nélkül, sima fakanállal, és a lisztet óvatosan forgassuk bele a tojásos-vajas keverékbe. Átlagosan 50 perc alatt sül meg a piskótánk. Hagyjuk teljesen kihülni.
Ezután bemutatom mi kell még ahhoz, hogy kb 10-15 fő részére whiskygolyócskákat gyúrhassunk:
Hozzávalók:
-          Az imént készített piskótából kb 230 g
-          25 g szobahőmérsékletű vaj
-          1 nagyobb teáskanál whisky
-          75 g étcsokoládéreszelék
-          225 g étcsokoládé a bevonóhoz
A csokoládés piskótát morzsoljuk egy tálba, majd adjuk hozzá a whiskyt, és keverjük el a robotgéppel. Adjuk hozzá a vajat, majd apránként, keverés közben a csokoládéreszeléket. Miután a massza összeállt, kezünkkel formázzunk egyforma méretű golyókat. Amennyiben tortanyalókát szeretnénk a masszából, szúrjunk bele nyalókapálcát, vagy hurkapálcát, és tegyük a hűtőbe. Legalább egy órán át hagyjuk hűtőben az édességet.
Végül olvasszuk meg gőz fölött a csokoládét, majd a tűzről levéve a golyócskákat forgassuk meg benne. Esetleg ezután még szórhatunk rá különböző színű díszítőcukorkákat, vagy csokidarát.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fondant készítése

Torta bevonása

Ennyien vagyunk most itt

Összes oldalmegjelenítés

Tortarendelés:

Színek kikeverése

Big Mac torta

Translate

Kedvelt bejegyzések az elmúlt hétről

Rendszeres olvasók

Varrógép torta készítése