Minden torta alapja a remek piskóta.
Most megnézhetitek, hogyan készíthettek piskótát, a legegyszerűbb, évszázados recept alapján. A filmben nem említik, hogy melyik hozzávalóból milyen mennyiséget kell számolni, ezért ezt leírom, hogy a végeredmény mindenkinél hasonló legyen.

Piskóta hozzávalók:
A klasszikus alaprecept 23 cm átmérőjű tortához:
- Tojás:7 db
- Cukor:14 dkg
- Liszt:15 dkg

Elkészítés:

1. A tojásokat kettéválasztjuk.
2. A lisztet megszitáljuk.
3. A sárgájákat a cukor 2/3 részével kihabosítjuk.
4. A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni. Amikor már majdnem felverődött, akkor hozzáadjuk a maradék 1/3 rész cukrot, és teljesen habbá verjük.
5. A tojásfehérjehab 1/3-ad részét fakanállal lassan hozzákeverjük a sárgájás habhoz, teljesen elkeverjük.
6. A tojásfehérjehab maradék 2/3 részét is hozzákeverjük.
7. Az összekevert habba óvatosan beleforgatjuk a szitált lisztet.

A kész tésztát tortaformába töltjük, de figyeljünk, hogy mindig homorú alakúra húzzuk ki, hogy a kész kisült piskóta egyenletes vastag legyen és mindenhol jól átsüljön.

A sütésnél azt is tartsuk szem előtt, hogy mindig 2 ütemben süssük a tortát! Először 10-15 percig magasabb (160-170°C), azután alacsonyabb (150°C) hőmérsékleten, hogy jól átsüljön, de ne égjen meg. A sütőből kivett tortakarikát ráfordítjuk egy rácsra ami alulról szellőzik és azon hagyjuk kihűlni.

Ami még különösen Fontos!
1. Óvatosan forgassuk össze a habokat nehogy összetörjenek, mert akkor lapos lesz a piskóta.
2. Mindig jól keverjük el a lisztet hogy ne legyen „lisztcsomós” a végeredmény.
3. Figyeljünk a sütési hőfokokra, mert hideg sütőben lapos, szalonnás lesz, meleg sütőben viszont megég a tészta.
4. Az elkészült tésztát egyből tegyük a sütőbe, ne várjuk meg amíg összeesik.
5. A sütés első szakaszában ne nyitogassuk a sütőajtót, mert összeesik a tészta.

Itt a kisfilm is:
Piskóta készítés

Természetesen teszteltem én is a receptet, és a végeredmény tényleg jó lett. Íme:


Igaz, nekem 25 cm átmérőjű a tortaformám, tehát nagyobb, mint amit a recept kíván.
A piskóta rugalmas, és szépen, könnyen szeletelhető lett vízszintesen.

A következő bejegyzésben egy másik piskóta receptet is találtok majd, ami nekem nagyon bevált.

Related Posts:

  • Zebra torta Mazsa konyhájábólKorábbi munkatársam, és kedves ismerősöm írja a Mazsa Konyhája című blogot. Nem tortás blogról van szó, hanem ennél sokkal átfogóbb gyűjteményről, azaz mindenről olvashattok, ami a konyhában történik.Nemrégiben olvastam Zebra… Read More
  • A nap tanulságaMa is tanultam valamit. Mivel a jövőben leginkább a tortadíszítéssel szeretnék foglalkozni, gondoltam, hogy megsütök egyszerre több piskótát is, amiket aztán lefagyasztok, és csak a dekoráláshoz veszem elő őket egyenként. Oko… Read More
  • Piskóta készítés III.Hogy teljes legyen a lista, találtam egy harmadik féle piskótát is. Ehhez réteslisztet használunk.Hozzávalók:- 6 tojás,- 30 dkg cukor,- 20 dkg rétesliszt.Ha nagyon kicsik a tojások akkor 1-2 evőkanál víz is mehet bele.A tészt… Read More
  • A leginkább bevált piskóta receptKorábban már leírtam ennek a piskótának a receptjét, itt: Piskóta elkészítéseAmikor elsőként elkészítettem, meg voltam elégedve vele, mert jól használható lett, de nem lett igazán magas.Azóta rájöttem, hogy 2 dolgot rontottam… Read More
  • Piskóta készítés I.Minden torta alapja a remek piskóta.Most megnézhetitek, hogyan készíthettek piskótát, a legegyszerűbb, évszázados recept alapján. A filmben nem említik, hogy melyik hozzávalóból milyen mennyiséget kell számolni, ezért ezt leí… Read More

2 megjegyzés:

Fondant készítése

Torta bevonása

Ennyien vagyunk most itt

Összes oldalmegjelenítés

5980225

Tortarendelés:

Színek kikeverése

Big Mac torta

Translate

Kedvelt bejegyzések az elmúlt hétről

Rendszeres olvasók

Varrógép torta készítése