Hozzávalók:
125 gr puha margarin vagy vaj (ami nem sózott)
2 evőkanál forró víz
250 gr porcukor
esetleg egy csomag vaníliás cukor

Ez a mennyiség elég egy 22 dm átmérőjű torta töltésére és bevonására. A vajkrém 3 hónapig lefagyasztva tárolható. A felhasználás előtti napon engedjük ki a sima hűtőbe téve.

Elkészítés:

Elsőként a margarint keverjük addig, míg lágy nem lesz. Ezután hozzáadjuk a cukrot, és mixerrel folyamatos keveréssel sűrű krémet keverünk.



A jó minőségű krémhez legalább 10 perces keverés kell, és kész is van. A vajkrémből 3 különféle szilárdságú krémet készíthetünk, attól függően, hogy mire használjuk majd. Minél több folyadékot adunk hozzá, annál lágyabb krémet kapunk. A keményebb, sűrű állagú krémekből jól lehet nagyobb virágokat kinyomni, mert nem fog összeesni és van tartása.


Vajkrém színezése:
Miután kb.10 percig kevertük a mixerrel a krémet, hogy szépen összeálljon, csepegtessünk bele a kívánt színű ételfestékből.



Vigyázzunk, mert csalóka a festék, könnyen sötétebb lehet a krém, mint szeretnénk, ezért óvatosan adagoljuk. Inkább pici festékkel kezdjünk, jól keverjük el a mixerrel, majd amikor teljesen átvette az új színt, de még halvány, adjunk hozzá még egy kevés festéket. Egészen addig, amíg el nem érjük a tervezett színt. Ételfestéket szinte bármelyik boltban lehet kapni, de a nagyobb bevásárlóközpontokban biztosan.


Elővesszük a már megsütött piskótát, és 3 lapra vágjuk.

Torta bevonásához a közepes sűrűségű krémet használd inkább és a töltelékhez is ez a jobb vagy ahhoz esetleg lágy krém is megfelelő. Sokan vízzel csinálják, mert akkor nem romlandó a torta és nem kell hűtőben tartani, viszont vízzel nem olyan finom, tehát ki kell próbálni kinek mi válik be jobban, a víz, vagy a tejszín.





Ha a tortát bevontuk és néhány órát szobahőmérsékleten hagyjuk, akkor a külső felülete megszilárdul. Ha tökéletesen sima bevonatot akarunk, akkor miután a torta megszáradt egy kicsit kívülről, ...kb. 1 óra, egy sima szalvéta nagyságú zsírpapírt vagy mintázat nélküli papírtörölközőt fektetünk rá és egy késsel tükör fényesre lehet simítani a zsírpapíron keresztül


Ezután a tortát a hűtőbe tettem, s amíg a krém megszilárdul, kitalálom, hogyan dekoráljam majd tovább. folyt.köv.
A nap tanulsága:
Az ételfesték könnyen megfogja a kezet, és nehezen jön le. Javaslatok: neilon kesztyű a festék használatakor, egy papírtörlő, amivel megfogjuk az üvegcsét, vagy inkább porfesték alkalmazása.:)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

22 megjegyzés:

  1. 22 dm?
    szerintem símán centi akart lenni.
    mert azért 2 méteres tortát házilag előadni...

    VálaszTörlés
  2. Milyen vajat használsz hozzá?kocka vaj vagy a dobozosat? milyen márkájút!?Köszi válaszod

    VálaszTörlés
  3. Többféle vajat használok, éppen amilyen van. Kocka vajat is, és dobozosat is, sőt az is előfordul, hogy margarint. Itt nálunk másféléket lehet kapni,mint Magyarországon, de megnézem majd melyiknek mi a neve.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen!És még lenne egy kérdésem, hogy milyen krémet tudnál ajánlani, ha fondantal szeretném bevonni a tortát?

    VálaszTörlés
  5. Szia a héten csinálok tortát és ilyen csokipudingos krèmel töltöm meg kivülről is be vonnhatom azzal?? soha nem csináltam még ilyet és fondanal szeretném bevonni léci ha tutsz segìts köszönöm előre is.:))
    Kösszi:Vivi.:))

    VálaszTörlés
  6. szia, hol találom meg a piskótád pontos receptjét? Az én piskótáim mindig összesnek egy idő után, az nem állná meg a helyét!
    Szuper az odalad!
    :)

    VálaszTörlés
  7. Jaj, aztiszem megvan! Oldalt megtaláltam a címtárban! :)

    VálaszTörlés
  8. Kedves Tortakészítő....
    Nagyon-nagyon ügyes vagy. Tanultad, vagy "csak" otthon dolgozol?
    Húsvétra próbálgatok én is.
    Üdvözlettel: erzsi

    VálaszTörlés
  9. Háziasszony vagyok.Köszönöm az ötleteket.Ki néztem egy szépséget.Amit el fogok készíteni.Törpékkel.

    VálaszTörlés
  10. Szia!
    azt szeretném kérdezni, hogy ha vajkrémet pirosra szeretnék színezni, akkor a vaj világos színe miatt nem lesz inkább rózsaszín? folyékony, vagy zselés állagú színezőt ajánlasz inkább?
    múltkor fehér marcipán színeztem málna piros folyékony színezővel, de csak rózsaszínt tudtam vele elérni.

    VálaszTörlés
  11. Kedves "clody"! Két dolog nem világos. A 2 kanál forró víz mikor megy a krémhez?
    A 2 kanál forró víz a kemény állagot adja? Köszönöm,ha jön válasz!
    Zsuzsa

    VálaszTörlés
  12. Szia! ez a két kanál víz kérdése nálam is felmerült. sőt az is, ha nem víz, hanem tejszín, ahogy írod, azzal finomabb, azt mikor kell bele keverni, és mennyit? köszi, Betty

    VálaszTörlés
  13. Nekem is lenne egy kérdésem. Korábban már többször is készítettem ilyen módon vajkrémet, és nagyon szépen be is tudtam vonni vele a tortát. Viszont az utóbbi három alkalomnál a krém mindig csúnya "túrós" lett. Vagyis a keverés közben egy idő után olyan lett, mintha porcukor helyett nagyszemű cukrot használtam volna, és ezt már nem is lehetett szétkeverni. Ez mitől lehet??? Köszi, ha van valami ötleted.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ue. történt velem, mint a Gabival, engem is érdekelne mitől történik ilyen? Akkor is előfordult a túrósodás, mikor vajas piskótát készítettem. Előre s köszi!

      Törlés
  14. Sajnos nekem is ue. a problémám volt ma, túrós lett a vajkrém. ezt már tapasztaltam vajas piskóta készítésénél is.

    VálaszTörlés
  15. Nekem is túrós volt már több alkalommal, és igen, a víz mikor jön képbe? Továbbá nekem mindig ropog a fogam alatt a porcukor, egyszerűen nem tudom simára keverni, miért?

    VálaszTörlés
  16. Nekem is a túrós vajkrém a problémám, és én is szeretném tudni mikor kerül képbe a víz. És még egy kérdésem lenne, nekem mindig ropog a porcukor a fogam alatt, félóra keverés után is, az mitől van?

    VálaszTörlés
  17. a vajat szobahőmérsékleten kell a habhoz adni.Én nem gőz fölött verem fel a fehérjét,csak úgy simán,félkeményre,a vízből és a cukorból szirupot főzők,azt keverem lassú fokozaton a habhoz kb 1percig utána jöhet a felkockázott vaj,előbb lassú,majd magasabb fokozaton kb 1,5percig nagyon finom selymes lesz.

    VálaszTörlés
  18. Ez így borzasztó édes. Megcsináltam, de nem bírok belőle enni. Szerintem elég lenne fele ennyi cukorral is.

    VálaszTörlés

Újra kapható E-Book formában

Fondant készítése

Torta bevonása

Ennyien vagyunk most itt

Összes oldalmegjelenítés

Tortarendelés:

Színek kikeverése

Translate

Kedvelt bejegyzések az elmúlt hétről

Rendszeres olvasók

Varrógép torta készítése