A tortadíszítők körében néhány fogalom keveredésben van. Ugyanis, ahogyan egy-egy alapanyagot többféleképpen is elkészíthetünk (apró eltérésekkel), úgy van aki így, van aki úgy hívja őket. Persze itt is kicsi eltérésekkel.


Sugarpaste

A sugarpaste, ami hasonló a fondanthoz, vagyis talán valójában a fondant azon variációja, ami nem pillecukorból készül. Ez nem azonos a modelling paste-val, de sokan úgy kezelik, mintha a két dolog egy és ugyanaz lenne.

A sugarpaste alkalmas torták bevonására (hiszen hasonló a fondanthoz), és figuák készítésére is.




Rengeteg színben kapható előre elkészített sugarpaste, de készíthetünk saját magunk is.

Sugapaste hozzávalók:

- 5 teáskanál zselatin por

- 125 ml glükóz szirup

- 1 evőkanál glycerine

- 1 kg porcukor

Ebből a mennyiségből 1 kg Sugapaste-t kapunk. Elkészítés után azonnal használhatjuk, vagy légmentesen lezárható dobozban, hűvös helyen (nem a hűtőben) maximum 3 napig tárolhatjuk.


Elkészítése:

1. Szórjuk a zselatint 3 evőkanál vízbe egy edényben. Hagyjuk, míg a zselatin szivacsos nem lesz. Ezután az edényt tegyük egy vízzel teli lábasba (gőz fölé), és keverjük addig, amíg a zselatin teljesen fel nem olvad. Add a glükóz-szirupot és a glycerine-t a zselatinhoz, és keverd, míg el nem olvad. Ezután hűtsd egy-két percig.

2. Tedd a porcukrot egy nagyobb méretű edénybe, s a közepére csináljunk egy kis mélyedést. Ebbe öntsük a zselatinos keveréket. Fakanállal jól keverjük össze, majd száraz kézzel jól gyúrjuk össze. Ezután annyi porcukrot adjunk még hozzá, amennyit érzésre szükségesnek tartunk.

3. Ahogyan írtam, azonnal használhatjuk, vagy légmentesen tárolhatjuk.

Modelling paste


A modelling paste a sugarpaste átdolgozott változata, azaz sugarpaste-ból készül. Viszont a végeredmény sokkal keményebbre képes száradni. Ebből készíthetünk igazán klassz figurákat.

Kell hozzá:

- 315 gr sugarpaste

- 280 gr porcukor

- 3 kávéskanál gum tragacanth

- 1 teáskanál glükóz-szirup

Ebből kb, 325 gr Modelling pastat kapunk.


Szitáljuk össze a porcukrot és a gum tragacanth port. A cukorszirupot és 6 kávéskanál hideg vizet add hozzá, és keverd össze jól. Ezután adj hozzá azonos mennyiségű sugarpaste-t.

Ha túl száraz lesz a modelling pastánk, adjunk hozzá egy kis margarint, vagy tojásfehérjét.
Amennyiben túl híg masszát kapunk, adjunk hozzá egy kis kukoricakeményítőt.

Miközben a Modelling pastával dolgozunk, kenjük be a kezünket margarinnal.


***************************************

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Újra kapható E-Book formában

Fondant készítése

Torta bevonása

Ennyien vagyunk most itt

Összes oldalmegjelenítés

Tortarendelés:

Tortadíszítés videók

Színek kikeverése

Big Mac torta

Translate

Kedvelt bejegyzések az elmúlt hétről

Rendszeres olvasók

Varrógép torta készítése