A galériába elsőként érkezett ez a Foci-torta, feketeerdő ízesítéssel. Nagyné Tóth Ildikó küldte a fotót, sőt azt is elárulta, hogy a tortát nevezte a Nosalty oldalon is, azaz itt:
http://www.nosalty.hu/recept/feketeerdo-torta-foci-formaban
A torta elkészítése és a hozzávalók:
A Piskótához:
- 6 tojás szétválasztva
- 25 dkg porcukor
- 20 dkg finomliszt
- 5 dkg rétesliszt
- 2 ek kakaó
- 1 dl tej
- 1 dl olaj
- 1 sütőpor
A krémhez:
- 4,5 dl meggylé
- 2 cs csokoládés pudingpor
- 2 kk fahéj
- 4-5 ek cukor
- 1 bő marék meggy
- 9 dkg margarin
A tejszínhabhoz:
- 3 dl növényi tejszín
- 1 zacskó zselatinfix
- 5 ek porcukor
- tésztaszűrő -ebben kell kisütni a félgömböket
A félgömbök lekenéséhez:
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg margarin
- 1 ek víz
A fondanthoz:
- 50 dkg porcukor
- 70 ml víz
- fél zacskó zselatin
- 2 ek méz
- 2 ek étkezési keményítő
- 2 ek olvasztott margarin
Színezéshez:
- fekete és zöld ételfesték
- vajkrém
- Egy 6 tojásos piskótát sütünk: a tojásokat
szétválasztjuk, a tojássárgáját a porcukorral kikavarjuk robotgéppel.
Hozzáöntjük részletekben a tejet és az olajat. Ezután a liszttel
összekevert sütőport adagoljuk hozzá. Végül a tojások felvert habját
keverjük vele össze óvatosan.
- Ezután a 18 cm átmérőjű 2 db tésztaszűrőt
kibéleljük sütőpapírral, bevagdossuk, hogy jól illeszkedjen. Ezekbe öntjük
a piskótamasszát. 150 fokon sütjük ki előmelegített sütőben (kb 1 óra). Ha
kihűlt, felszeleteljük a félgömböket.
- A krém elkészítése: A meggylevet, a pudingot, a
fahéjat és a cukrot felfőzzük állandó keverés mellett. Ha megsűrűsödött,
mielőtt levennénk a tűzről, beletesszük a meggyet. 1-2 kavarás után
levesszük a tűzről, majd amikor hűlni kezd, belekeverjük a margarint.
- A tejszínhab elkészítése: a 3 dl növényi tejszínt
felverjük, közben hozzáadagoljuk a zselatinfixet. Ezután hozzáadjuk az 5
ek porcukrot.
- A félgömbök megtöltése következik, egyik szeletre
a pudingos krémet, a másik szeletre a tejszínhabot kenjük. A tésztaszűrőbe
visszatesszük, és a hűtőben tovább dermesztjük 1-2 órát.
- A félgömböket lekenjük porcukorral összekevert
(fele-fele arányban) margarinnal. (Ez azért szükséges, hogy a burkolóanyag
szépen feszüljön rajta, ne legyenek kidudorodó részek. Ennek tehát
kiegyenlítő szerepe van.
A két félgömböt leburkoljuk saját készítésű fondanttal, vagy készen vett tortaburkolóval. Ha nem tudunk vásárolni, akkor saját magunk készítsük el! - A fondant receptje a következő: 50 dkg porcukrot
átszitálunk, kimérünk 70 ml vizet, ebbe teszünk egy fél zacskó zselatint,
gőz felett felolvasztjuk. Ebbe teszünk még 2 ek mézet, 2 ek olvasztott
vajat, 2 ek étkezési keményítőt. Ha gőz felett felolvadt, ezt a masszát
beleöntjük az átszitált porcukorba és addig gyúrjuk, míg egynemű, kicsit
ragadós anyagot kapunk. Kis golyót formálunk belőle, légmentesen zárjuk
le, a hűtőben másnapig pihentetjük. Tehát ezt jó előző nap
elkészíteni. Ha burkolásra használjuk fel, előtte vajas kézzel gyúrjuk át.
- A két már leburkolt félgömböt összefordítjuk, de
a kettő félgömb közé teszünk egy fóliába tekert, kör alakú lapot, ez fogja
merevíteni, majd hosszába a fociba egy szívószálat is szúrunk.
- Az "egyenlítőnél" lekenjük porcukorral
összekevert vajkrémmel, így már készen van a labdánk.
- Meg kell mérnünk az átmérőjét, ez egy 18 cm es
tésztaszűrőben sütött labda esetében 59 cm lesz. Ezt elosztjuk 15-tel, így
megkapjuk az öt,- illetve a hatszögek oldalainak hosszát.
- A mértanban tanultak szerint megszerkesztjük az
öt, illetve a hatszögeket. A burkolómassza egy részét fekete ételfestékkel
színezzük, ebből lesz az ötszög. A fehér burkolómasszából készítjük a
hatszögeket.
- Sorban elkezdjük a labdára felragasztani az
ötszögeket és a hatszögelet. Felülre megy az első fekete ötszög. Ezt úgy
tudjuk felragasztani, ha egy kicsi ecsettel megnedvesítjük a hátoldalát,
és a tetejére illesztjük. Ha jól szerkesztettük meg a szögeket, akkor
szépen körben a fekete ötszög köré ki tudjuk rakni résmentesen a fehér
hatszögeket. És így tovább a labda aljáig. Ha kész a labdánk, a foci
aljára füvet (zöldre színezett vajkrémet) teszünk krumplinyomó
segítségével.
A tortához megfelelő sütési
hőfok: 150°C
Próbáljátok ki Ti is!
Sok sikert!
A piskótát elkészítettem, nagyon finom lett és annyira jó az állaga, hogy még nekem sem omlott össze a krém alatt a tészta. :-) Köszönöm!
VálaszTörlés