A galériába elsőként érkezett ez a Foci-torta, feketeerdő ízesítéssel. Nagyné Tóth Ildikó küldte a fotót, sőt azt is elárulta, hogy a tortát nevezte a Nosalty oldalon is, azaz itt:

http://www.nosalty.hu/recept/feketeerdo-torta-foci-formaban

A torta elkészítése és a hozzávalók:

A Piskótához:
  • 6 tojás szétválasztva
  • 25 dkg porcukor
  • 20 dkg finomliszt
  • 5 dkg rétesliszt
  • 2 ek kakaó
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 1 sütőpor

A krémhez:


A tejszínhabhoz:

  • 3 dl növényi tejszín
  • 1 zacskó zselatinfix
  • 5 ek porcukor
  • tésztaszűrő -ebben kell kisütni a félgömböket

A félgömbök lekenéséhez:

  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg margarin
  • 1 ek víz

A fondanthoz:


Színezéshez:

  • fekete és zöld ételfesték
  • vajkrém
  • Egy 6 tojásos piskótát sütünk: a tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgáját a porcukorral kikavarjuk robotgéppel. Hozzáöntjük részletekben a tejet és az olajat. Ezután a liszttel összekevert sütőport adagoljuk hozzá. Végül a tojások felvert habját keverjük vele össze óvatosan.
  • Ezután a 18 cm átmérőjű 2 db tésztaszűrőt kibéleljük sütőpapírral, bevagdossuk, hogy jól illeszkedjen. Ezekbe öntjük a piskótamasszát. 150 fokon sütjük ki előmelegített sütőben (kb 1 óra). Ha kihűlt, felszeleteljük a félgömböket.
  • A krém elkészítése: A meggylevet, a pudingot, a fahéjat és a cukrot felfőzzük állandó keverés mellett. Ha megsűrűsödött, mielőtt levennénk a tűzről, beletesszük a meggyet. 1-2 kavarás után levesszük a tűzről, majd amikor hűlni kezd, belekeverjük a margarint.
  • A tejszínhab elkészítése: a 3 dl növényi tejszínt felverjük, közben hozzáadagoljuk a zselatinfixet. Ezután hozzáadjuk az 5 ek porcukrot.
  • A félgömbök megtöltése következik, egyik szeletre a pudingos krémet, a másik szeletre a tejszínhabot kenjük. A tésztaszűrőbe visszatesszük, és a hűtőben tovább dermesztjük 1-2 órát.
  • A félgömböket lekenjük porcukorral összekevert (fele-fele arányban) margarinnal. (Ez azért szükséges, hogy a burkolóanyag szépen feszüljön rajta, ne legyenek kidudorodó részek. Ennek tehát kiegyenlítő szerepe van.
    A két félgömböt leburkoljuk saját készítésű fondanttal, vagy készen vett tortaburkolóval. Ha nem tudunk vásárolni, akkor saját magunk készítsük el!
  • A fondant receptje a következő: 50 dkg porcukrot átszitálunk, kimérünk 70 ml vizet, ebbe teszünk egy fél zacskó zselatint, gőz felett felolvasztjuk. Ebbe teszünk még 2 ek mézet, 2 ek olvasztott vajat, 2 ek étkezési keményítőt. Ha gőz felett felolvadt, ezt a masszát beleöntjük az átszitált porcukorba és addig gyúrjuk, míg egynemű, kicsit ragadós anyagot kapunk. Kis golyót formálunk belőle, légmentesen zárjuk le, a hűtőben másnapig pihentetjük. Tehát ezt jó előző nap elkészíteni. Ha burkolásra használjuk fel, előtte vajas kézzel gyúrjuk át.
  • A két már leburkolt félgömböt összefordítjuk, de a kettő félgömb közé teszünk egy fóliába tekert, kör alakú lapot, ez fogja merevíteni, majd hosszába a fociba egy szívószálat is szúrunk.
  • Az "egyenlítőnél" lekenjük porcukorral összekevert vajkrémmel, így már készen van a labdánk.
  • Meg kell mérnünk az átmérőjét, ez egy 18 cm es tésztaszűrőben sütött labda esetében 59 cm lesz. Ezt elosztjuk 15-tel, így megkapjuk az öt,- illetve a hatszögek oldalainak hosszát.
  • A mértanban tanultak szerint megszerkesztjük az öt, illetve a hatszögeket. A burkolómassza egy részét fekete ételfestékkel színezzük, ebből lesz az ötszög. A fehér burkolómasszából készítjük a hatszögeket.
  • Sorban elkezdjük a labdára felragasztani az ötszögeket és a hatszögelet. Felülre megy az első fekete ötszög. Ezt úgy tudjuk felragasztani, ha egy kicsi ecsettel megnedvesítjük a hátoldalát, és a tetejére illesztjük. Ha jól szerkesztettük meg a szögeket, akkor szépen körben a fekete ötszög köré ki tudjuk rakni résmentesen a fehér hatszögeket. És így tovább a labda aljáig. Ha kész a labdánk, a foci aljára füvet (zöldre színezett vajkrémet) teszünk krumplinyomó segítségével.

A tortához megfelelő sütési hőfok: 150°C
 
Próbáljátok ki Ti is!
 
Sok sikert!

 

1 megjegyzés:

  1. A piskótát elkészítettem, nagyon finom lett és annyira jó az állaga, hogy még nekem sem omlott össze a krém alatt a tészta. :-) Köszönöm!

    VálaszTörlés

Letölthető könyv!

Fondant készítése

Torta bevonása

Ennyien vagyunk most itt

Összes oldalmegjelenítés

Tortarendelés:

Tortadíszítés videók

Színek kikeverése

Big Mac torta

Translate

Kedvelt bejegyzések az elmúlt hétről

Rendszeres olvasók

Varrógép torta készítése