A cikksorozat második részében azt próbáltam meg összeszedni, hogy mivel bővítheted még a saját kis tortás vállalkozásodat.
Mik kapcsolhatók össze a tortakészítéssel, tortadíszítéssel.

Természetesen, akinek már biztos vásárlóköre van, annak sem ideje, sem szüksége nincs arra, hogy bővítse a vállalkozása profilját. Ám, megteheti, hogyha tovább szeretne fejlődni, terjeszkedni.
Mire is gondolok ezzel?

1. Party-k, gyerekzsúrok, születésnapi bulik, karácsonyi szóróajándékok

A tortadíszítők sok esetben muffinokat, kekszeket és mézeskalácsot is díszítenek. Illetve elkezdhetik ezt is. Kompletten kidolgozott anyaggal megtámadhatsz cégeket, óvodákat, iskolákat, klubbokat, sportegyesületeket a közeledben. Milyen anyagot kell készítened? Amiben leírod nekik, hogy bármilyen party-ra, összejövetelre vállalsz tortát, hozzá passzoló muffinokkal, vagy kekszekkel. Vagy az egyesület, vállalat, iskola karácsonyi bulijára készíted az édességet. A vállalat küldhet kivételesen édességet (pl egy céglogóval, vagy a cég profiljához passzoló dologgal díszített kekszet külön neilonba csomagolva, masnival, üdvözlőkártyával ellátva) az ügyfeleinek. Hiszen a cégek minden évben nagy hangsúlyt fektetnek erre.
Esküvőre ajánlhatsz a vendégeknek emlék-kekszet, vagy kis muffinokat az asztalokra névtáblával. Rengeteg a variáció.
Szintén a gyerekzsúrral is. Ajánlhatsz tortát, de mellé hasonló témakörben (kicsi póni, lego, Bakugan, Ninjago, Eperke, Barbie....) a vendégeknek muffint, illetve kekszet. (Sokszor említettem már a kekszet, a tökéletes keksz receptjét (nekem is és főleg a gyerekeknek nagyon ízlett) hamarosan bemutatom majd.)
Vinned kell fotókat arról, milyen díszítésre gondoltál. Illetve bemutathatod mi mennyibe kerül nálad, és szinte bámilyen dekorációt kérhetnek. Ez még nem elterjedt Magyarországon, így igazán sikeres tudsz lenni.


Más:
2. Indíthatsz webshop-ot tortadíszítő eszközökkel, tortás könyvekkel, sütő-főző alapanyagokkal, segédeszközökkel.

Amennyiben több lábon állnál, vagy még kevés a bevételed csak a sütésből és díszítésből, indíthatsz webshopot. Rengeteg van külföldön és Magyarországon is szaporodnak, de ahogy nézegettem még mindig lehet újat mutatni. Nemrégiben alakult pl a www.tortissimo.hu is, szintén kiegészítendő a tortás üzletet.
Természetesen a választék közel sem akkora, mint pl a www.tortissimo.de oldalon, vagy a www.backfun.de oldalon, de lassan alakulgat, és ez a fő.
Őszíntén megmondom, és is szerettem volna egy websgopot készíteni. hiszen itt Németországban szinte bármit be tudsz szerezni gyorsan, csakhogy nekem csak ráfizetés lett volna, hiszen nem tudtam rögtön nagy árúkészletet beszerezni, így egyenként rendeltem meg, amit valaki kért tőlem, így viszont nekem is ki kellett fizetnem a postaköltséget, sőt innen Magyarországra küldeni is méregdrága volt. Futárcéggel peddig innen nem tudtam leszerződni, mert nem is lett volna értelme.
Így ez nekem egyelőre nem megvalósítható, azonban aki figyeli a tortázókat, a fórumokat, tudja miket vesznek legsűrűbben, és esetleg rendelhet a külföldi gyártótól, külföldi nagykertől egy kezdő csomagot, amiben néhány biztosan keresett dolgot árul. Ilyen lehet pl a CMC por, vagy festékek, rengeteg eszméletlen jó sablon kapható pl Amerikában, ami otthon még nem. Akinek pl az egyik családtagja Ausztriában dolgozik, és onnan hetente egyszer legalább hazamegy, ott is bevásárolhat alkalomadtán. Ez egy ötlet természetesen, mindenki ismeri a saját korlátait.

3. Szervezhetsz tanfolyamokat, ez nagyon népszerű a tortakészítők körében.
Hogyha valamiben különösképpel jó vagy, mint pl Kricky (http://krickykonyhaja.blogspot.com/) az air-brush technikában, akkor egyértelmű, hogy elég ezt kiemelned, és air-brush kurzusokat indítanod.
Megjegyzem sima ecsetes festés sem egyszerű sokszor, így az is lehet egy tanfolyam témája.
Tarthatsz komplett tortadíszítő tanfolyamot, az alapoktól kezdbe több napon át. Farkas Vilmos lehet a példád. http://farkasvilmos.blogspot.com/
Lehet a témád az esküvői torta, vagy a formatorta, vagy a cukorvirágok. Ahogyan Lenke is csinálja (http://lenke-torta.lapunk.hu/)
Karamell már kicsit nehezebb téma, de Nemo és csapata (http://karamell.lapunk.hu/) indít karamell-tanfolyamot. Megnézheted hogyan csinálják.
Persze, most gondolhatod, hogy a fenéket, hiszen ők már csinálnak ilyet! Akkor minek?
Hát így hozzáállni semmiképpen nem lehet. Hiszen lehet, hogy te közelebb vagy helyileg másokhoz is, vagy olcsóbb vagy, vagy annyira exklúzív dolgokat készítesz, és mutatsz meg, hogy azért bárki bárhová elmegy.
Mondok egy példát. Egy nagyon kicsike városban lakom, ahol még egy normálisnak mondható ruhaüzlet sincs annyira kicsi, mégis kb 25 db fodrászat van, sőt minden évben nyit 2-3 új üzlet. Egyszerűen nem fogom fel, hogy miért, hiszen itt nincs is olyan nagy kereslet a fodrászokra, talán mivel minden sarkon van. Mégis. Valaki úgy gondolja, hogy az övé jobb lesz, vagy modernebb, vagy olcsóbb, vagy akármi, de más, és jó.
Egy másik példa. Pékség is van ezer, ráadásul itt minden egyes boltnak külön van kis péksége is, mégis megnyitott tavaly egy kis pékárús üzlet. Természetesen megnéztem, hiszen az oviba éppen útba esett. Két dolog fogott meg: Majdnem felel áron adják a pékárút, és sokkal finomabb, mint máshol.
Egy másik pékség is útbaesett ám, ami már vagy 10 éve működik, de oda már nem járunk. Sokkal drágább, és mivel most érezzük a különbséget, pl a berliner náluk keserű, plusz drága.
Meg is kérdeztem az új pékség vezetőjét egyik alkalommal, hogy mennyie megy az üzlet, és elmondta, hogy nagyon-nagyon jól. Ráadásul nincsenek is egész nap nyitva stb, mégis nagyon jól megy, amit nem is csodálok.
Ezeket példaként írtam le. Elindíthatod a 80-adik webshopot, tortás üzletet, díszítő tanfolyamot. Hogyha valamiben mást tudsz mutatni, vagy jobbat, akkor hidd el, van számodra is hely a piacon.


4. Specializálódhatsz a marcipán, fondant figurákra.
Megfelelő kreativitással, és ki nem fogyó ötlettárral készíthetsz figurákat tortákra. Árulhatod ezeket pl a webshopodban. Hogyha valóban ügyes vagy, még cukrászdáknak is szállíthatsz figurákat.
Az Ama Aqua Cake Toppers, Angliában pontosan ezt csinálja. Itt a facebookos oldaluk, rápillanthatsz:
http://www.facebook.com/?ref=tn_tnmn#!/bespokeclaycaketoppers?sk=wall

Külföldön ez népszerűbb üzletág már, mint Magyarországon, ebben is rengeteg a lehetőség. Ráadásul, amiket az első pontban leírtam megteheted a figuráiddal, nem csak muffinokkal.

5. Készíthetsz saját anyagokat, azaz házi készítésű oktatófilmeket.

Amerikában Edna De la Cruz (http://www.designmeacake.com/) ezt szinte a tökélyre fejlesztette.
Folyamatosan készít anyagokat az internetre, sőt témakörönként árulja a saját készítésű DVD-it. Pl: Orchidea készítése egy DVD, és így tovább... Tőle szerintem nagyon sokat lehet tanulni, mert nem csak tehetséges tortadíszítő, de tökéletesen jó üzletasszony is, a vállalkozását a nulláról példaértékű szintre fejlesztette. És ami a legfontosabb, hogy nem áll le! Ott van a bemutatókon, és a versenyeken is. Számomra ő az az élő példa, amit bármilyen egyéni vállalkozónak követnie kellene. Nem kell a csillagok között kezdeni, csak az első lépcsőfokra fellépni. Kitartással úgyis a csillagokig vezet az a lépcső!
Valahol el kell kezdeni, és szép lassan fejlődni.

6. Készíthetsz írásos anyagokat
Összegyűjtheted a receptjeidet, vagy oktató anyagodat tortakészítéshez, tortadíszítéshez, és könyvként, oktató anyagként digitális nyomdában akár 1 példányt is készítenek belőle neked. EZ is bekerülhet a webshopodba.
Hogyha vannak ötleteid, de nem tudod hogy kezdj neki, ajánlhatok két vállalkozást, akikkel korábban már én is dolgoztam, és akik szívesen segítenek neked összerakni a könyvedet, anyagodat, vagy akár csak a tortáid fotós-anyagát.
A két cég: Egyedi Könyv Tervezés és készítés: http://konyvkeszites.hu/
Könyvműhely: http://www.konyvmuhely.hu/
A mai anyag erről szólt. Bízom benne, hogy találtatok számotokra érdekes ötleteket.

A cikksorozat III. része arról szól majd, hogy milyen higiéniai, jogi követelményeknek kell megfelelned, hogyha tortás vállalkozást indítanál.
A folytatás itt található:

http://tortadiszites.blogspot.de/2012/03/hogyan-inditsd-be-tortas-uzletedet-iii.html


Amennyiben lemaradtál az előző részről, itt megtalálhatod:
Hogyan indítsd be tortás üzletedet? Azaz, hogyan találj vevőket?


Kellemes estét kívánok nektek!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fondant készítése

Torta bevonása

Ennyien vagyunk most itt

Összes oldalmegjelenítés

Tortarendelés:

Színek kikeverése

Big Mac torta

Translate

Kedvelt bejegyzések az elmúlt hétről

Rendszeres olvasók

Varrógép torta készítése