Hogyan indítsd be tortás üzletedet? Azaz, hogyan találj vevőket?
Ennek a összefoglaló anyagnak az ötletét, és néhány részletét az alábbi cikk adta: http://www.powerhomebiz.com/guide/cases/imi-cake.htm



1. Az első és legfontosabb dolog, hogy szerezz cukrász végzettséget, hiszen enélkül nem is indíthatsz hasonló vállalkozást. Vannak több éves iskolák, de néhány hónapos tanfolyamok is. A következő helyeken érdeklődhetsz.:
- http://www.inteltravel.hu/cukrasz.html
- http://www.cukraszkepzes.hu/
- http://www.gundeliskola.hu/
- http://www.alfakepzo.hu/cukrasz-tanfolyam-kepzes/index.php
- http://vallalkozosuli.hu/Tanfolyamaink/cukrasz.html
- http://www.forba.hu/cukrasz_tanfolyam.html
- http://www.tanfolyamok-kepzesek.hu/cukrasz/
- http://www.gourmand-iskola.hu/iskola-rendszeru-kepzesek
- http://dobosvsz.softipo.hu/q/cukr%C3%A1sz-okj-s-levelez%C5%91-k%C3%A9pz%C3%A9s
- http://www.gundeliskola.hu/cikk_gyl/cukrasz_kepzes/
- http://www.2007kapos.hu/tanfolyamok/vendeglato_kepzes/cukrasz_tanfolyam.html
A lista nem teljes. Azért remélem mindenki talál megfelelőt mind az idejéhez mind a pénztárcájához passzolót:)


2. A higéniai elvárásokról, illetve vállalkozás beindításáról egy másik alkalommal beszélek majd, így tegyük fel, a vállalkozásod már készen áll, "csak" vásárlókat kell szerezned, és a népszerűsítés nehéz feladata előtt állsz.


3. A legjobbnak kell lenned a környékeden. Azonban nem kell mindenben a legjobbnak lenned, hiszen erre kevesen képesek. Hidd el, gyorsan terjed a híred, hogyha a
- tiédnél nem kapni finomabb tortát, vagy
- eszméletlen ölteletek tudsz megvalósítani, vagy
- air-brush technikád utánozhatatlan, vagy
- a cukorvirágaidnak párja sincs, vagy
- kedvező áron dolgozol, vagy
- vállalsz szoros határidőket is, vagy
- gyönyörűek a tortáid...stb...
Hasznos, ha felméred a környékbeli cukrászdák kínálatát, és megpróbálsz valamiben többet nyújtani. Egy picit mást, jobbat ajánlani. Hidd el, hogy ez nem lehetetlen, sőt!

4. Hírdess! Természetesen, minden hírdetés pénzbe kerül. Semmi nincs ingyen, főleg a marketingben, viszont nem mindegy, hogy mennyi pénzt fizetsz ki. El sem hinnéd, hogy a megfelelő nyomda kiválasztásával milyen kevés pénzért készíthetsz pl. szórólapokat. Utána kell járni, kérdezősködni, és mindig van, ahol nagyon jó árat kaphatsz, ha van egy klassz ötleted.
Hírdethetsz az interneten, pl facebook-os profil létrehozásával, a www.facebook.com oldalon, viszont itt nagyon lassan gyarapodhat a vásárlóköröd, sőt általában az egész országból, akár még külföldről is csatlakozhatnak a rajongói táborodhoz, így a tényleges vásárlók aránya nem lesz túl nagy. Persze manapság az internetes blog, vagy profil mindig jól jön, és nem kerül pénzbe sem. Viszont, ha már hírdetsz, akár weboldalakon, akár a facebook-on, az komolyabb összegekbe kerülhet. Így ezt később javaslom, főleg egy tortás vállalkozásnál. Itt főleg a környékbelieket kell elérned.

Éppen ezért: Maradjunk a szórólapnál! (például)

Mit tehetsz? Elkészültek a szórólapok, nyakadba veheted a várost, esetleg rokoni, baráti segítséggel (hogyha nem akarsz szórólap-osztogatót fizetni), és bedobálhatod postaládákba a szórólapot, ismerősök üzleteibe (fodrászat, butik, akármi) tehetsz ki a szórólapból egy adagot. Készülhetsz a különleges eseményekre, pl esküvői kiállításoknál a parkolóban, a bejárat előtt osztogathatod a szórólapodat. Persze sokkal színvonalasabb, hogyha egy egész standod van egy esküvői kiállításon, de ez sokba kerül, így hogyha váratlanul a parkolóban, bejáratnál az emberkék kezébe nyomod a szórólapodat, és azon olyan fantasztikus tortákat látnak, amiktől rögtön vetnek egy hátast, már célba is értél. Biztos, hogy nem fog a kukában kikötni a szórólapod.

Valentin Nap előtt, Karácsony előtt, ismerőseid születésnapja előtt intenzíven szórólapozhatsz, illetve ajánlhatod magad, és a tortáidat. Egyszer kell elindulnia az üzletnek, utána már terjedni fog a híred.
A városi, megyei lapba írhatsz cikket a tortázásról, tortadíszítés titkairól, esetleg városi TV-be ajánlhatsz egy interjút a témában, és ilyenkor persze megjelenik a neved is, és a vállalkozásod is. Klassz reklám.

Ajánlhatsz pl a szórólapon, vagy kisebb plakáton nyeremény-tortákat, illetve torta-kuponokat. A plakátot pedig biztosan kiteszi a sarki pék, vagy sarki kisboltos. Nem kell nagyban gondolkodni, hidd el. Vagy a szolárium falán is elfér egy csodás tortás plakát egy ideig. Felajánlhatsz egy közös nyereményjátékot a szolárium (vagy akármilyen üzlet) vezetőjének. Pl, minden második hónapban a lejárt bérletek közül sorsolással kikerül egy szerencsés, aki bármikor beválthat nálad egy tortára szóló kupont. Rengeteg a lehetőség, csak agyalni kell. Nem olyan vészes, hidd el!

5. Kereshetsz parnereket! Hogyan? Minek? Lehetséges, hogy egy vásárló, aki 15 éve egy pékhez jár minden nap, jobban megbízik az üzletben, mint a te egyszemélyes vállalkozásodban, másképp fogalmazva, hogyha a pék kínál valamit, az előbb felkelti az érdeklődését, mintha te keresnéd meg. Így kérdezz rá a pékségben, hogy árulnák-e a tortáidat, süteményeidet, illetve pertnerként együtt tudnátok-e működni. Felajánlhatod, hogy a bevételed 10%-át átadod, illetve a pékségen keresztül jött megrendelések után kapnak valamennyi részesedést. Persze nem kell, hogy ezek nagy összegek legyenek, csak hogy neked is megérje, és nekik is. A pékség lehet akár egy könyvesbolt is, vagy zöldséges, vagy esküvői szalon. Persze, hogyha profilba vág a dolog, az csak hasznos. Nyugodtan kérdezz meg bárkit, maximum azt mondja, hogy nem érdekli a dolog. Nem dől össze a világ, de legalább megpróbáltad, és sosem tudhatod ki mondja azt, hogy oké, ez klassz ötlet, dolgozzunk össze.

6. Ugyanez a helyzet az esküvőszervezőkkel, vőfélyekkel, ceremóniamesterekkel, rendezvényszervezőkkel. Legyenek kapcsolataid. Természetesen a mai versengős világban, amikor mindenki vevőkre halászik, ez sem lesz ingyen. Részesedést kell adnod annak a szervezőnek, akitől megrendelőt kapsz. Persze ez egy hatalmas esküvői torta esetében nem olyan vészes, mert ott a profitodból biztosan jut a közvetítőnek is néhány ezer forint. Ráadásul biztosan sok megrendelést kapsz, hogyha elégedett a közvetítő veled, és azzal is amit a borítékban kap tőled. Csak nem kell túlzásokba esni azért:)

7. Próbálj meg lassan láthatóvá válni, láthatóvá tenni a vállalkozásodat!
Hogyan lehet egy vállalkozás látható? Légy a központban városi rendezvényeken. (Pl szobor-avatás lesz, vagy a polgármester nyílvános köszöntése, illetve egy sportverseny?) Ajánlj fel tortát a rendezvényre, és amikor betolod, előveszed a remekművedet, mindenképpen meg fogják a város, a tömeg, a szurkolók előtt köszönni neked a felajánlást, és ha a torta passzol az eseményhez, vagy abszolút kreatív, és különleges, akkor sokan meg is keresnek majd utána. Sőt talán helyi média még fotót is közöl másnap a tortádról, hiszen érdekesség lehet.
Légy karitatív, adakozz tortát, annak aki nagyon szeretne, de nem engedheti meg magának. Ezt akkor tudod hasznosan csinálni, ha nyitott szemmel jársz a világban, vagy csak a városodban, és figyelsz az emberekre, a pletykákra, a hírekre, mindenre ami érdekes lehet.

8. Természetesen vásárolhatsz hírdetéseket a helyi magazinokban, ezek nem olyan vészesek, és a célközönséghez is könyebben elérhetnek, illetve nagyobb tömeget érhetsz el. Főleg, hogyha felkelti az emberek figyelmét a hírdetésed. Ebben segítenek majd a magazin/újság szerkesztői is, de egy kreatív, vagy több kreatív torta biztosan érdekes lesz a száraz hírek, és a mindig ugyanolyan hírdetések mellett.

9. Mindenképpen készíts egy weboldalt, ami bemutatja a rendelhető tortákat, megfelelő információkat ad a vállalkozásodról. Pontos címet, telefonszámot, e-mail elérhetőséget közöl. Manapság ez nagyon fontos. Sőt az interneten aztán lassan, de terjedni fog a weboldalad címe. Főleg, hogyha azt megosztod régi iskolatársakkal, azok továbbadják a rokonoknak, ismerősöknek, és így többnyire a környékbeliekhez jut el a híred, s később országos szinten is ismert lehet. Van, aki manapság már külföldre is készít tortákat. Ráadásul igen borsos áron, de a minőséget még a mai gazdasági helyzetben is vannak, akik megfizetik.

10. Gondold át, hogy kik azok, akik egy-egy alkalomra igenis megveszik a nagyon klassz tortákat, és rájuk fókuszálj. Ők azok, akik nem mennek vissza a bevált cukrászdába, hogyha találnak valami mást, ami extra, vagy különleges. Mire gondolok? Pl sok-sok kisgyerekes anyuka azt szeretné, ha az óvodában, a gyerekzsúron az ő gyerekének legyen a legkülönlegesebb, legkreatívabb, leg"cool"abb tortája. Ők biztosan megkeresnek, ha követed a trendet, vagy egyszerűen csak folyamatosan tájékozódsz, melyik mesefigura a legmenőbb az oviban, vagy melyik sztárért vannak oda a kisiskolások, kamaszok. Ehhez kell a nyitottság. Mert, ha a nyitottságod megvan, és állandóan lesed az újdonságokat is a neten, biztosan többet fogsz tudni nyújtani, mint a sarki cukrászda, ahol a monoton munkába belefáradt embereknek csak az a lényeg, hogy fogyjon a fagyi, a süti, és az évek óta változatlan tortakínálat, és megkapják hóelején a fizetésüket. (Senkit sem akarok ezzel megbántani, mert TISZTELET A KIVÉTELNEK, de nagyon sok mosolyogni már nem képes eladóval találkoztam az utóbbi időben. Ráadásul, ha bejön egy extra kérés a cukrászdában, akkor az eladó csak legyint, hogy ez nincs rajta a kínálati listán, ilyet nem tudunk csinálni, és az üzletvezető, ha ezt hallaná kitérne a hitéből. Ismétlem tisztelet a kivételnek, és sajnos manapság ez szinte minden üzletben (ahol nem a tulajdonos az eladó is egyben) ez megy. Pl nemrég 5 könyvesboltba bementem Magyarországon, kértem valamit, de csak közölték, az nincs. Nem mondták, hogy holnapra itt lesz, hiszen a központi raktárban, vagy a másik üzletünkben van. Semmi. Nincs, és kész. Viszont ez jó hír azoknak, akik magánvállalkozást indítanának, mert van esély a piacon! Mindig van kiskapu, és mindig előbbre lehet jutni, csak valamiben újat kell mutatni, ahogy ezt írtam az elején is.

A folytatásban arról olvashattok, mit vehettek még fel a vállalkozói profilba, hogyha nehezen indul be a tortarendelés. Mivel kombinálhatjátok sikeresen a tortakészítő vállalkozásotokat:

A folytatás itt található:

http://tortadiszites.blogspot.de/2012/02/hogyan-inditsd-be-tortas-uzletedet.html

Addig is sok sikert, és járjatok nyitott szemmel mindig!

2 megjegyzés:

  1. Üdv! Hol találok leírást a blogon arról, hogy a tortás vállalkozáshoz milyen engedélyeket kell beszereznem? Gondolok itt a Vállalkozói Igazolványra, a szakhatósági engedélyekre (ÁNTSZ, környezetvédelem, tűzoltóság, stb), vállalkozói bankszámlára, NAV, OEP, stb, stb, stb.
    Vagy ezek nélkül, feketén is lehet bizniszelni?

    VálaszTörlés
  2. Kedves TOM! Itt olvashatsz erről: http://tortadiszites.blogspot.de/2012/03/hogyan-inditsd-be-tortas-uzletedet-iii.html

    Hogyan indítsd be tortás üzletedet? III. rész - KÖVETELMÉNYEK

    VálaszTörlés

Fondant készítése

Torta bevonása

Ennyien vagyunk most itt

Összes oldalmegjelenítés

Tortarendelés:

Színek kikeverése

Big Mac torta

Translate

Kedvelt bejegyzések az elmúlt hétről

Rendszeres olvasók

Varrógép torta készítése