A fotó csak dekoráció, amíg meg nem keresem a torta valós fotóját:) |
A férjem imádja a madártejet, ezért készítettem el néhány hete, vagy talán hónapja a madártej-tortát. Nem is emlékszem, hogy lefotóztam-e, majd utánanézek, de azért most felteszem ide a receptet, ami alapján készült, mert valaki kérte.
Egyébként ez a torta volt az "Ország Tortája" nemrégiben, bár az a recept kicsit más, mint ez. Próbáltam az egyszerűbbet kiválasztani a neten található változatos alkotások közül, s persze azt, amihez nem kellet boltba rohangálni még ezért-meg azért, hogy elkészülhessen a torta.
Egyébként azért is ezt választottam, mert furdalt a kíváncsiság, milyen piskóta készül, hogyha kihagyom a tojások sárgáját, és csak a fehérjéből sütöm. Ez volt az első ilyen tortám.
A végeredmény nagyon finom lett. Nem lett túl magas, így legközelebb még egy ilyen lapot sütök, hogyha magas tortát szeretnék, de vasárnapi desszertnek tökéletesen megfelelt. A piskóta is finom lett a tojásfehérjékből, de kicsit olyan "ragadós" lett. Nem tudom postosan megfogalmazni milyen is. Nem olyan lágy, mint a sima piskóta. Hogyha elkészíted tudni fogod mire gondolok. Ezek után bármikor megismerek egy olyan piskótát, ami csak tojásfehérjéből készült. Viszont finom volt összességében.
Elkészítés:
PISKÓTA:
- 8 tojásfehérje- 8 evőkanál cukor
- 8 evőkanál liszt
- 2 teáskanál sütőpor
KRÉM:
- 8 tojássárgája - 250 g margarin
- 2 evőkanál liszt
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 8 dl tej
- 200-250 g porcukor
A torta tetejére tejszínhabot nyomhatsz, vagy Hullalából készíthetsz, és fehér csokival, vagy reszelt mandulával megszórhatod. Van, aki az oldalát is megszórja. Én is ezt tettem. Mandulával.
Előmelegítem a sütőt 180 fokra.
A sütőport átszitálom a liszttel együtt. A tojásfehérjét felverem a cukorral. Ezután beleforgatom a lisztes keveréket. 24 cm-es tortaformába öntöm a masszát. (A forma aljára sütőpapír, az oldalát vajjal kikenem.) Megsütöm a piskótát.
A krémhez 6 dl tejet mikróban felforrósítom. A maradék tejet egy másik edényben elkeverem a tojások sárgájával, a vaníliás pudingporral és a liszttel. Ezután tűzre teszem és hozzákeverem a mikróban felmelegített részt is. Sűrűre főzöm, állandó keveréssel, mint a sima pudingot.
Ezután félreteszem hűlni.
A margarint kikeverem a porcukorral, míg habos nem lesz, majd hozzáadom a "pudingot" a másik edényből, és tovább keverem a habverővel az egészet.
Ezután a megsült piskótát kettévágom. A krém nagyobb részét az alsó lapra teszem, majd jöhet rá a teteje, erre a maradék krém, és a felvert tejszín. Egyébként az összeállításkor visszatettem a tort köré a karikát, és így hagytam a hűtőben, hogy jól összeálljon az egész, utána vettem csak le, és ekkor került a torta oldalára is a díszítés.
Ízlett mindenkinek a torta! majd megnézem van-e róla valamilyen fotóm, csak most nagyon rohanok, mert a nagyobbik fiam 6 éves lett tegnap, és ma lesz a szülinapi partyja.
A NINJAGO tortája egyelőre a hűtőben áll, vajkrémmel átkenve, így a neheze még csak most jön, délig kész kell lennem plusz a party előkészítésével is.
Úgyhogy remélem érthető volt a receptben minden, nagyon gyorsan írtam...
Futok, izgulok a NINJAGO torta miatt...
Szép napot mindenkinek!
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése