Az Eszterházy torta névadója Eszterházy Pál Antal politikus, Külügyminiszter, majd Nagykövet volt. Egyik utazása során a tiszteletére készült a sütemény. Számtalan receptje ismert, ki mandulából, ki dióból készíti, de a különlegessége, hogy a piskótája minden esetben csak tojásfehérjéből készül. Hasonlóan a Dobostortához, tortalapokat kell lesütnünk, majd megtöltenünk.
A Piskóta, azaz a
tortalapok hozzávalói 20 cm-es formához. A piskótában
mennyiségek a tojásfehérje számához igazodnak, így tojásfehérje hozzáadásával,
vagy elvételével nőnek, illetve csökkennek.:
- 100 g liszt
- 300 g cukor
- 300 g darált
mandula, vagy dió
- 10 db
tojásfehérje
Elkészítés
Melegítsük
elő a sütőt 170 fokra.
A tojások
fehérjét robotgéppel kezdjük el kemény habbá verni. Amikor már majdnem készen
van, kanalanként adjuk hozzá a cukrot, majd így verjük kemény habbá. Ezután már
csak fakanállal adjuk hozzá óvatosan az átszitált lisztet és a darált mandulát,
vagy diót.
Sütőpapírral
béleljük a tortakarikánk alját, majd a massza hatodával töltsük meg. Süthetjük
csak a tortalapon is. Süssük maximum 10 percen át, majd ismételjük ezt hatszor,
ugyanis hat lapra lesz szükségünk. Óvatosan bánjunk a tortalapokkal, mindig
hagyjuk teljesen kihülni.
Krém
készítése
Hozzávalók:
- 2 csomag
vaníliás pudingpor
- 5 evőkanál
cukor
- 100 g
darált dió, vagy mandula esetleg
- 800 ml tej
- 50 ml rum
- 200 g felvert tejszínhab
A
pudingport a cukros tejben megfőzzük. Miután kihűlt, hozzáadjuk a darált diót
(mandulát), majd a rumot, és a közben felvert tejszínhabot. A kész krémet a
piskótalapok közé egyenletesen rétegezzük. Egy lap, majd a krém, újabb lap,
ismét krém.
A felső lap
tetejét bevonhatjuk 2 db tojásfehérjéből és 160 g cukorból készült habbal, majd
olvasztott csokoládéval tovább díszíthetjük. Akár simán olvasztott csokoládéval
is befedhetjük.
A torta
oldalát darált dióba, vagy mandulába hempergetjük.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése