Ma azt is át fogjuk venni, milyen alapfelszerelésre van szüksége egy tortadíszítőnek.
Ne ijedj meg, hiszen sokminden helyettesíthető, bemutatom majd, hogy hogyan, és nem fontos rögtön a boltba rohanni, mert aki lépésről-lépésre halad, jobb, ha a kellékeket is lépésről-lépésre szerzi be. (TIPP!) Ez azért is tanácsos, mert hatalmas a választék a kellékek piacán, és jobb, ha már van egy kialakult képed arról, mit érdemes megvenni, mire is lenne igazán szükséged.

Kattints a képre, ha nagyobb méretben szeretnéd látni. (A fotó a Seriously Naughty Cakes című könyvből származik.)


1.Munkalap (ez a képen alig látszik, ugyanis fehér. Ezen van rajt az összes apró kellék. Azért hasznos, mert könnyen lemosható, így segíti a munkánkat, és a takarítást munka után. (A konyhai munkalap, konyhaasztal, konyhapult megfelel ennek helyettesítésére.)

2.Fondant nyújtó, amivel könnyebb a fondant és a marcipánt nyújtani. Manapság már mintásat is vásárolhatsz, ami a nyújtás közben apró mintákat nyom a torta bevonóanyagára. (Sima tésztanyújtó, azaz sodrófa is megteszi, csak sokszor kell porcukorral kenegetni pl, ha fondant-tot nyújt az ember)

3.Közepes méretű kés, a torta formázásához

4.Kis méretű, dekorkés a figurák formázásához

5.Simító kés, amivel többnyire feltesszük a tortára a krémeket, és bevonás után elsimítjuk a bevonó-krémet a torta felületén. (Palacsintasütéshez használt „lapáttal” helyettesíthető)

6.Tortasimító

7.Cukor szóró

8.Ecsetek, különböző méretben, a torta, illetve a figurák színezéséhez, motívumokhoz, illetve pl ha a tortára faágat szeretnénk festeni, olvasztott csokiból, arra is ezt használhatjuk. – ezt majd később be is mutatom.

9.Nagyobb méretű ecset. Ez leginkább akkor hasznos, ha pl színes port, cukrot szórunk a torta egyes részeire, de olyan helyre is jutott, ahol nem kell, könnyen lesimítható az ecsettel a felesleg.

10.Vonalzó. Akkor van rá szükségünk, ha szabályos mintákat szeretnénk, vagy oszlopokkal elválasztott többszintes tortát készítünk. Kiméerhetjük, hová kerüljenek az oszlopok, stb...

11.Olló, ezt sokmindenre használhatjuk tortakészítés közben, leginkább akkor, ha virágszögön készítünk krémből virágokat, és azokat a tortára akarjuk tenni a virággémb felületéről. Erről is később lesz majd szó.

12-13.Habzsák és a díszítőcsövek. Erről ma fogok bővebben írni. Mivel helyettesíthetjük, illetve, hogy melyik díszítőcső milyen forma elkészítésére alkalmas. (Hamarosan olvashatod.)

14.Koktél-pálcák, igazából a szendvicsfalatkák átszúrására, vagy koktélokba tesznek ilyesmit. Műanyag, és nem árt az ételnek. Ezzel bejelölhetünk dolgokat a tortánkon (pl, hol fusson egy-egy vonal, hol legyenek a pöttyök, stb), vagy formázás közben is hasznos.

15.Szivacs darabok. Kitűnően száríthatóak rajta a modellezéshez használt darabok. Pl egy ember figurát készítesz, és külön megcsinálod a testrészeit, a szivacson szépen ki tudnak azok száradni.

16.Kinyomó formák. Számtalan forma és méret kapható ma már. Apró virágoktól egészen komplett állatfigurákig. A tortadíszek kinyomkodására szolgál. Használhatod a karácsonykor félretett mézecskalács-kiszúrókat is, amennyiben nem óriásiak, és a forma passzol a tervezett tortádhoz.

17. Tortadíszítő állvány, számtalan fajtája kapható, nem túl olcsó, főleg azok a fajták, amik minden irányba mozgathatók, tehát forgatható, s mellette dönthető is. Sima vágódeszka is megteszi. Igazából akkor érdemes ilyet venni, ha komolyabban foglalkoznánk a tortadíszítéssel, mert akkor nagy segítség. Ekkor viszont érdemes spórolgatni, és egy igazán jó, modern darabot megvenni.

18.Ételfesték, ami lehet folyékony, massza vagy porfesték is, rengeteg színben. Ha csak az alapszíneket veszed meg, akkor hasonlóan keverheted a színeket, mint a temperát, ugyanaz lesz az eredmény.


*****************************************************************************

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fondant készítése

Torta bevonása

Ennyien vagyunk most itt

Összes oldalmegjelenítés

Tortarendelés:

Színek kikeverése

Big Mac torta

Translate

Kedvelt bejegyzések az elmúlt hétről

Rendszeres olvasók

Varrógép torta készítése