A fondant, a vajkrém és az icing bevonó mellett találkozhatunk még a ganache-zsal is, ami egy fényes bevonó. Egyik fajtája a csokoládés ganache, amit ehhez a tortához használtam:


Igazából, sajnos a vaku ismét eltorzította a valóságot, és kiemelte a hibákat is, de ez van. Azért látszik, hogy fényes lett a torta. Étcsokiból akartam csinálni az első ganache-tortámat, de megmaradt egy csomó csokinyuszi, így azokat használtam.
A csokoládés ganache egyik receptje (ezt használtam itt, és bevált):

Csokoládés Ganache hozzávalók:
155 gr darabokra tört sötét színű csokoládé
155 ml tejszín

Gőz fölé helyezünk egy lábast, amibe beletesszük a csokoládé-darabokat és a tejszínt. Vigyázzunk, hogy a lábas ne érjen bele a gőzölgő vízbe. Fakanállal kevergessük, amíg szépen el nem olvad a csokoládé, és egynemű nem lesz az egész. Ezután tegyük félre, hűlni, és addig várjunk, amíg olyan állagúvá nem válik, amit könnyen lehet kenni. Tehát nem maximálisan szétfolyós, és nem is teljesen szilárd.

A tetejére könnyűszerrel felkenhetjük a "masszát", de az oldala kicsit macerás. Mivel sokat bénáztam vele, kerestem egy videót arról, hogyan fedhetjük be a tortánkat szépen a ganache-zsal: (kattints a linkre)Akik a képeket jobban szeretik, itt egy másik metódust is megnézhetnek. A lényege ennek az, hogy sokkal több ganache-t kell készítenünk, hogy legyen bőven.

Egy tepsibe zsírpapírt teszünk, majd a rácsra helyezzük a tortát, és egyszerűen ráöntjük a bevonót.Ezután hűtőbe tesszük a tortát, amíg a ganache teljesen lehül rajta, és megismételjük a műveletet. Így, tulajdonképpen két réteg kerül rá, így eltűnnek a kisebb hibák.


Íme a végeredmény:


Van, aki vajat is tesz a csokoládé és a tejszín mellé. Legközelebb kipróbálom azt is. Állítólag a vajtól még fényesebb lesz a torta.
A csokoládés ganache tárolási ideje:
Légmentes edényben szobahőmérsékleten 2 napig, hűtőszekrényben 10 napig tárolható a ganache. Amennyiben újra szeretnéd használni, amit korábban elkészítettél, tedd gőz fölé, és lassú tűzön olvaszd.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

4 megjegyzés:

 1. Szia Timi!
  Először is gratulálok, gyönyörűek a tortáid, és jó, hogy ezt mind megosztod velünk :D
  Az lenne a kérdésem, hogy ez a mennyiség kb. mekkora tortára elegendő? És hogy csinálhatom akár fehér csokiból is?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Kitti

  VálaszTörlés
 2. Szia Kitti,
  ez a mennyiség egy 22 cm átmérőjű tortához elég. Csinálhatod fehér csokiból is, de akko sokkal több csokit használj. tehetsz bele minimum 300 gr. fehércsokit.

  VálaszTörlés
 3. Szia Timi!
  Köszi a választ!
  Azt hiszem maradok az étcsokinál, és egy picit nagyobb adaggal dolgozom, 26 cm-es tortaformám van. És lenne még egy (lehet, hogy buta:D) kérdésem: Könnyebb vele bevonni a tortát, mint a sima tortabevonó csokival? Mert a videón úgy látszik, hogy ez nem dermed meg olyan gyorsan.
  És gondolom finomabb is, nem?
  Kitty

  VálaszTörlés
 4. Szia Timi! Lúdlábtortát készítettem a férjemnek, és kíváncsi voltam, te milyen csokimázat használsz. Így találtam rá erre a mázra. Megcsináltam, jól lehetett vele dolgozni. Persze távol áll szépségben a tiédtől, de elsőre nem rossz. Még majd valami dekorációt kitalálok estig. (A videón lévő csokidekoráció nekem nem jön be ezen az egyébként is sötét tortán...)
  Köszi a receptet!! És várom a könyvet!!

  VálaszTörlés

Újra kapható E-Book formában

Fondant készítése

Torta bevonása

Ennyien vagyunk most itt

Összes oldalmegjelenítés

Tortarendelés:

Színek kikeverése

Translate

Kedvelt bejegyzések az elmúlt hétről

Rendszeres olvasók

Varrógép torta készítése