péntek, február 01, 2013
NeonGrün Muffin
alaprecept, piskóta, piskóta készítés, torta alap, tortadíszítés
2 comments
Korábban néhány bejegyzésben egy-két apróságot feltüntettem már a piskótával kapcsolatban, most megpóbálom összeszedni ezeket.
Már a tészta elkészítésekor is követhetünk el hibákat.
1. Abban az esetben, hogyha olyan piskótarecepttel dolgozunk, ahol külön felverjük a sárgáját, és egy másik edényben a fehérjét, és aztán a kettőt össze kell vegyítenünk, erre figyeljünk: Óvatosan forgassuk össze a habokat, nehogy összetörjenek, mert akkor lapos lesz a piskóta.
2. A lisztet a felvert tojásos krémhez ne gépi habverővel keverjük hozzá, hanem finoman, apránként, fakanállal.
3. Mindig jól keverjük el a lisztet hogy ne legyen „lisztcsomós” a végeredmény.
4. A kész tésztát tortaformába töltjük, de figyeljünk, hogy mindig homorú alakúra húzzuk ki, hogy a kész kisült piskóta egyenletes vastag legyen és mindenhol jól átsüljön. Másként mondva biztosan láttátok már, ahogy nagymama, anyuka a tortafomát ide-oda mozgatja, hogy a tészta körben szépen "felfusson" a forma belső oldalára, egészen magasra. (olyasmi, mint amikor a palacsintasütéskor a palacsintatésztát az egész serpenyőbe próbálod szétoszlatni.) A torta esetében egy kis tészta ottragad a forma teljes belső felületén is. Ezért hívják homorúnak.
5. Figyeljünk a sütési hőfokokra, mert hideg sütőben lapos lehet, úgymond "szalonnássá" válhat a végeredmény, meleg sütőben viszont megég a tésztánk, vagy csak totál kemény réteget kap körben, ami nem túl gusztusos, és fogysztáskor sem kellemes.
6. Az elkészült tésztát egyből tegyük a sütőbe, ne várjuk meg amíg összeesik.
7. A sütés első szakaszában ne nyitogassuk a sütőajtót, mert összeesik a tészta.
8. A sütésnél azt is tartsuk szem előtt, hogy mindig 2 ütemben süssük a tortát! Először 10-15 percig magasabb (160-170°C), azután alacsonyabb (150°C) hőmérsékleten, hogy jól átsüljön, de ne égjen meg. Ahol más hőfok van megadva, ahhoz igazítsuk, de először mindig a megadottnál picit magasabb fokon, majd vegyük le a megadott hőfokra.
9. Minden sütő más. Két egyforma sütő két különböző lakásban is képes másképp működni. Nagyon sokat számít a lakás elhelyezkedése, a páratartalom, a hőmérséklet, stb. Ha elsőre nem sikerül, másodikra picit módosítsunk az előző hibák alapján. Éppen ezért is történik meg az, hogy van akinek az egyik piskótarecept a tökéletes, másnak pedig egy teljesen más.
10. Kipróbálhatjuk azt a sokaknak jól bevált trükköt is, hogy amikor bemelegítjük a sütőt, a sütő legaljában elhelyezünk egy vízzel megtöltött (nem kell tele) tepsit, hőálló edényt. Ezt a sütés alatt végig a sütőben is hagyjuk, ez segít kicsit párásítani, rengeteg embernek ez a trükk vált be, és nem esett össze a piskóta.
11. Akkor kezd alakulni a piskóta, amikor már terjed az illata a lakásban. Hogyha nem érzel semmit, akkor egészen biztos nem sült még meg, így felesleges is a tűpróba.
12. A tűpróba azt jelenti, hogy a piskótád közepébe (én több részén is ki szoktam próbálni) beleszúrsz egy tűt, kihúzod, és hogyha a tűre rátapadt piskóta, akkor még nem sült át. Hogyha kihúzás után a tű teljesen tiszta, akkor kész a piskóta.
13. Nem tanácsos a kész piskótát rögtön kivenni a sütőből a hidegre, hagyjuk hűlni először a sütőt, vagy nyissuk résnyira az ajtót, majd később teljesen nyissuk ki, végül vegyük ki a piskótát egy idő után.
14. A sütőből kivett piskótát ráfordítjuk egy rácsra ami alulról szellőzik és azon hagyjuk kihűlni. Tehát használhatjunk a mikróból a rácsot (ha van), vagy a sütőből a rácsot a kicsike lábaira állítva, s erre fejjel lefelé rátesszük a piskótát.
15. A tortaformát nem feltétlenül kell rögtön levenni, hagyjuk nyugodtam hülni kicsit, majd óvatosan egy kés segítségével, vagy palacsintasütéshez használt "kanállal" körbevágjuk a formában, és leemeljük a tortaformát.
16. A piskóta lapra vágását csak akkor kezdjük el, hogyha már teljesen kihült. Különben törik, szakad, morzsolódik.
17. A tortadíszítést csak teljesen kihűlt piskótán kezedjük el.
18. Hűtőbe tehetjük a kihűlt piskótát, de ebben az esetben jó alaposan csomagoljuk be légmentesen átlátszó fóliába. Frissentartó fóliába. Vigyázzunk, csak óvatosan, ha erősen meghúzzuk a fóliát, deformálódhat a tortalap.
19. Le is fagyaszthatjuk a piskótát, akár egyben, akár laponként, ebben az esetben is alaposan csomagoljuk be lépmentesen. A felhasználás előtt pedig időben engedjük ki szobahőmérsékleten, és kezdődhet is a díszítés. (vagyis először a megtöltése krémmel:))
Bízom benne, hogy sikerült mindent leírnom.
Itt találtok egy-egy különböző piskótareceptet, mindenki másra esküszik, sőt ezeken kívül még számtalan létezik.
http://tortadiszites.blogspot.de/2011/08/piskota-mereses-modszerrel.html
http://tortadiszites.blogspot.de/2010/03/piskota-keszites-i.html
http://tortadiszites.blogspot.de/2010/03/piskota-keszites-ii.html
http://tortadiszites.blogspot.de/2010/03/piskota-keszites-iii.html
Ráadásul arra is figyelni kell, hogy a liszt sem mindenhol egyforma. Van, ahol kicsit kevesebb, van, ahol kicsit több kell. Itt nálunk például kevesebbet kell használni, Magyarországon , de receptjeimben általában a magyar lisztre kiszámítva szoktam feltüntetni a mennyiségeket.
Sok sikert mindenkinek!
(Ha valamit kihagytam, írjátok meg bátran!)
Related Posts:
Fodor virágok készítése lépésről-lépésre Ahogy ígértem, fotókkal is bemutatjuk hogyan készíthetünk fodor-virágokat egyszerűen. Amire szükséged lesz: A fodorvirágok közepére készíthetünk vajkrém, illetve royal icing díszítést, tehetünk rá néhány cukor… Read More
Ír krémes muffinok Bailey's ízesítésű vajkrémmel Mivel mégiscsak Valentin napra készülünk már napok óta, nem árt egy igazán felnőtteknek való vajkrém recept. Sőt, hogyha mindez egy ír krémes muffinon csücsül, az eredmény igazán mennyei lehet. A kisnagyfiamnak egy hét m… Read More
Tortadíszítő verseny 2014 Cukrász-cukrásztanuló eredményekKedves Olvasóink, drága Barátaim! A Tortadíszítés weboldal megújulása előtt meghírdettük a 2014-es Online Tortadíszítő versenyünket Amatőr és Cukrász-cukrásztanuló kategóriákban. Elsőként közzétenném a Cukrász-cukrásztanuló… Read More
Tortadíszítő verseny 2014. - Amatőr kategória eredményeiKedves Olvasóink, drága Barátaim! A Tortadíszítés weboldal megújulása előtt meghírdettük a 2014-es Online Tortadíszítő versenyünket Amatőr és Cukrász-cukrásztanuló kategóriákban. Most közzétenném az Amatőr kategóriák eredm… Read More
Angol díszítés hasznos alapok kisfilmen Nemrégiben akadtam rá erre a magyar nyelvű kisfilmre, amely igaz, hogy 32 perces, de nagyon sok hasznos információt tartalmaz. Ajánlom mindenkinek, aki most ismerkedik a tortadíszítéssel, technikákkal, eszközökkel. … Read More
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Köszi a sok jó tanácsot!
VálaszTörlésEgy véletlen elütésre hívnám fel a figyelmedet: "lépmentesen" lett a légmentes helyett...
további sok sikert! Magdi
Köszönöm szépen, hamarosan javítom is!
VálaszTörlés