Megállíthatatlanul közeleg a Karácsony! Ennek örömére egy karácsonyi témájú tortát hoztam nektek. A karácsonyfadísz gömb formára igazított tortát takar, így nemcsak szép, de finom is.
Nehézségi fok: Egyszerű
Eszközhasználat: Minimális
  
A piskóták elkészítésével kezdjük.Kettő darab félgömb alakú piskótára lesz szükségünk. 

Ha van speciális félgömb alakú sütőformánk, használjuk azt. Amennyiben nincs ilyenünk, fém tésztaszűrővel, vagy bármilyen más félgömb alakú sütésálló tállal helyettesíthetjük. Mindenképpen béleljük ki a formát sütőpapírral, vagy alufóliával (én az utóbbit ajánlom, hiszen sokkal könnyebben formára tudjuk igazítani).A kész piskótákat 3, vagy négy részbe vágjuk. A töltéshez masszívabb krémet ajánlok, hiszen egy gömb formájú tortának formatartónak kell lennie. Vegyük elő a formát, amelyben sütöttünk és kezdjük el rétegezni benne a piskótát, majd a krémet. Töltsük ki a félgömböt, majd hűtsük legalább fél órán át, végül borítsuk ki egy tálra. Tegyük ugyanezt a másik félgömbbel is. Mielőtt összeillesztenénk őket, győződjünk meg róla, hogy hűtőben alaposan ki lettek dermesztve, különben elvesztik az alakjukat. Helyezzük egymásra a két félgömböt, megkapva így a gömb formát.
Vonjuk be a felületét vajkrémmel (ugyanannyi cukrot és vajat habosra keverünk, ezzel kenjük körbe mindenhol) és ismét tegyük hűtőbe.
 A torta bevonása következik burkolómasszával. Az alábbi színekre lesz majd szükség a tortához: mentazöld a burkoláshoz. Ezen kívül: sötétzöld, fehér, barna, piros, fekete. Ezüst színű lüszterfesték is kelleni fog a karácsonyfa gömb fogantyújának megfestéséhez.


A gömb alakú tortákat is ugyanolyan egyszerű befedni burkolóanyaggal, mint a normál alakú tortákat, ha betartunk néhány szabályt. A burkolóanyagot jól gyúrjuk át. Nyújtsuk sokkal nagyobbra, mint maga a felület, amit be akarunk fedni. (Ne aggódjunk amiatt, hogy túl sok massza marad a végén feleslegesen, hiszen később erősebb zöldre fogjuk színezni a maradékot, mert még szükségünk lesz rá a díszekhez.)

Ne nyújtsuk túl vékonyra a burkolásra szánt anyagot. Miután a tortára emeltük, igazítsuk el „szoknya-szerűen”, hogy mindenhol nagyjából azonos legyen a lelógó rész – előfordulhat, hogy egy helyre túl sok redő kerül, így nem fogunk tudni szépen burkolni. A torta tetején kezdjük el rásimítani a masszát és haladjunk körben lefelé. Ha esetleg látjuk, hogy nem tudnánk gyűrődésmentesen ráigazítani a tortára a burkolást, akkor kicsit emeljük vissza és a tenyerünkkel igazítsuk formára.


Amikor elérkezünk a torta aljához, a feleslegesen lelógó burkolás nagy részét körben levághatjuk, de vigyázzunk, nehogy túl keveset hagyjunk! Legyen elég arra, hogy a torta alját is szépen be tudjuk burkolni és alá is tudjuk majd dolgozni! Végső lépésként a torta aljára igazítjuk a burkolást és a levágjuk a fennmaradó részt. Egy késsel betologatjuk a torta alá a felesleget körben. 


Amint készen vagyunk a burkolással, tegyük hűtőbe a tortát pár percre. Ezután ha szeretnénk átrakni másik tortatálra, akkor ezt megtehetjük. Két kézzel óvatosan fogjuk meg a gömböt az aljánál és határozott mozdulattal emeljük meg, majd tegyük át a végleges helyére. Végül tortasimítóval eligazíthatjuk a felületét, hogy teljesen egyenletes legyen.


A díszítéshez fehér masszát nyújtsunk ki, majd hópehely alakú kiszúróval vágjunk ki formákat belőle. A közepükbe piros  5 ágú pici virágokat rakjunk és a virágok közepébe ragasszunk 1-1 kis fehér csillagot, majd ezüst színű cukorgyöngyöt. Rendezzük el őket a tortán úgy, hogy középre kerüljenek, és egy sorban legyenek. Köztük hagyjunk annyi helyet, hogy mindenhol 1-1 piros virág még közéjük férjen. 


A torta tetején lévő fogantyúhoz fehér masszából alakítsuk ki a megfelelő formát. Marcipánmintázóval, vagy késsel hosszában vonalkázzuk meg. A tetejét pedig mintázzuk meg egy szívószál segítségével körben (egyszerűen nyomkodjuk bele, kis kör alakú mintákat kialakítva). Kenjük le az egészet lüszter festékkel, úgy hogy mindenhol egyenletes ezüst színt kapjunk. Helyezzük a torta tetejére és rögzítsük egy cseppnyi ragasztóval, vagy vízzel. Készítsük el az akasztó részt is. Sodorjunk egy hengert, fessük le ezüstre és ragasszuk a fogantyú tetejére úgy, hogy íves legyen. 


A torta burkolásakor megmaradt mentazöld masszát megszínezzük ételfestékkel sötétzöldre. A torta alját körben szegélyezzük egy szalaggal és egy masnival. Először a szalaghoz nyújtsunk egy akkora hosszúságú sávot a burkolóanyagból, amely körbeéri a tortát. Vágjunk ki egy hosszú egyenletes csíkot belőle, majd igazítsuk el a torta aljánál. Az összetétel oda kerüljön, ahová majd a masnit fogjuk rakni takarásképpen. Rögzítsük egy kevés ragasztó és egy ecset segítségével. 


A masni szárait fogjuk elkészíteni. Vágjunk ki egy hosszabb és egy rövidebb sávot a kinyújtott masszából. A végeikre készítsünk „V” alakú bevágást és igazítsuk el őket a körbetekert szalagnál ott, ahol az összetétel van.

A masnihoz téglalap alakot vágunk ki a kinyújtott masszából, kettévágjuk. A közepükbe 1-1 feltekert papírzsebkendőt teszünk, hogy legyen tartása – száradás után eltávolíthatjuk. Az egyik oldalon a rövidebb oldalt picit megkenjük ehető ragasztóval. Kettéhajtjuk, majd legyező alakban a ragasztás mentén összehajtogatjuk. Mindkét masni szár esetén ugyanígy járunk el. Közéjük szintén legyező alakban meghajtogatott rész kerül, amit eligazítunk a masni két szára között és a felesleget levágjuk. Ez lesz a masni közepe, a csomózott rész.


A torta mellé díszként egy fenyőfát rakhatunk, melynek elkészítése nagyon egyszerű. Formázzunk kúp alakot sötétzöld masszából. Segítségképp az aljába szúrhatunk egy pálcikát, amely majd meg fogja könnyíteni a munkát vele.  A kúp tetejétől kiindulva egy kisolló segítségével kezdjük el körben bevagdosni a kúpot határozott mozdulatokkal. Az így kapott kiálló kis részeket hajlítsuk fel egy picit. A pálcika segítségével könnyen tudjuk majd forgatni a kúpot, hogy mindig kézre álljon. Ha végeztünk, eltávolítjuk a pálcikát. Ügyeljünk arra, hogy a kisolló sterilizálva legyen!


A rénszarvas testéhezz mogyóróbarna masszára lesz szükségünk. Alakítsuk ki a törzset, hengereljünk 4 darabot a lábaihoz és formázzuk meg a fejét is. A testébe szúrjunk saslik pálcikát, vagy spagetti szálat. Ez fogja tartani a fejét. A lábai végére egy-egy kis gömb fekete burkolóanyagot illesztünk, majd készítünk egy bevágást rá. Ez lesz a patája. A fejet a törzsre illesztjük. Marcipánmintázóval kialakítjuk a szemgödröket, a szájat és a köldökét. 

A szemgödrökbe 1-1 fehér kis gombócot rakunk, végül 1-1 fekete pöttyöt. Piros masszából megcsináljuk az orrát és az orcájára is rakunk két oldalra piros foltokat. Megformázzuk a mikulás sapkát és a fejére ragasztjuk. A sapka szegélyét és a bojtot a végére fehér masszából, vagy írókamázból készítjük el (én írókamázat használtam). Zöld masszából sálat készítünk és a sál végét megrojtozzuk – egy késsel bevágásokat készítünk rá. A nyakába rakjuk, szépen elrendezzük. Kialakítjuk a füleket és felragasztjuk a sapka alá. Az agancshoz virágdrótot használhatunk. 3-3 darabot vágtam le, amelyek egyre kisebbek, majd összetekertem őket, így egy vázat készítve, végül beburkoltam őket sötétbarna burkolóanyaggal és beszúrtam a fülek mögé.


A gömbre díszítésképp néhány pötty és néhány kisebb hópehely is került. Végül mellé helyeztem a rénszarvas figurát és a fenyőt.Az anyagot Bartus Dóra készítette a Tortadíszítés Magazin felkérésére, a Tortadíszítés Magazin 2013/3. Számához. (I.évf. 3. Szám)
Dóra blogját itt érheted el: http://tortadekor.blogspot.de/

A cikket megtalálod a Tortadíszítés Magazin 2013/3. Számában. 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Letölthető könyv!

Fondant készítése

Torta bevonása

Ennyien vagyunk most itt

Összes oldalmegjelenítés

Tortarendelés:

Tortadíszítés videók

Színek kikeverése

Big Mac torta

Translate

Kedvelt bejegyzések az elmúlt hétről

Rendszeres olvasók

Varrógép torta készítése