Környékünkön nagyon népszerűek a fánkok, ezért szerettem volna én is egy igazán jót találni és elkészíteni. Erre a receptre hosszas kutatás után bukkantam az interneten, és nem csalódtam. Tökéletes és finom!
Málnás-csokimázas fánk
Fotó és szöveg: Danicsek Fanni
Sütemény Lak
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 3 dl tej
- 30 g élesztő /én élesztőport használtam, mert Skóciában
nagyon nehéz frissen kapni/
- 2 tojás sárga
- 20 g vaj
- 20 g porcukor
- csipet só
- olaj
Mielőtt nekikezdenénk, melegítsük fel a tejet kéz melegre és
kevés cukorral futtassuk fel benne az élesztőt. Tegyük a lisztet, a tojás
sárgákat, a porcukrot, a vajat, a sót egy tálba, és ha jó az élesztőnk azt is
adjuk hozzá.
Ezt követően dolgozzuk össze a hozzávalókat, úgy, hogy szép sima
tésztát kapjunk. Akkor jó, ha már elválik az edény falától. Ezután letakarjuk,
meleg helyre tesszük, és fél órát kelesztjük.
Az idő leteltével fogjuk a tésztánkat és lisztezett deszkán
kinyújtjuk ujjnyi vastagra. Kiszaggatjuk és, a közepébe is lyukat szúrunk.
Újabb fél óra kelesztés következik, letakarva a tésztát.
Tegyük fel az olajt
melegedni és, ha elég forró, tegyük bele a fánkokat. Figyeljünk oda, mert hamar
megéghetnek. Ha kész az egyik oldala, fordítsuk át és süssük aranybarnára a
másik oldalát is. Az olajból kivéve rakjuk őket szalvétára, ami felszívja a felesleges
olajt.
Fogyaszthatjuk lekvárra, cukorral, de készíthetünk hozzá
különböző mázakat. Én málnaszószt, vagy pedig egy nagyon könnyen elkészíthető
csokimázat tettem a tetejére.
Csokimáz készítése
Hozzávalók:
- 45 g cukor
- 37 g víz
- 75 g tejszín
- 150 g étcsoki
A csokoládé kivételével összekeverem a hozzávalókat egy
lábosban, felrakom a gázra és felforralom. Ezután leveszem a tűzről és
belekeverem a csokit. Hagyom langyosra hűlni, majd rákenem a fánkok tetejére.
Málnaszósz
- 125g
fagyasztott málna (lehet friss is)
- 62 g cukor
- 1 teáskanál
fahéj
Tegyük egy
lábosba a málnát, a cukrot, a fahéjat és forraljuk fel. Ezután szükségünk lesz
egy turmixgépre. Öntsük bele a szószt és turmixoljuk simára. Ha kész szűrjük át
egy szitán, hogy a magok ne kerüljenek a krémbe, majd hűtsük le
Ha
szeretnénk feldobni egy kicsit a fánkjainkat, nyugodtan szórjunk rá különböző
cukorkákat. Ezeket a legtöbb boltban készen beszerezhetjük.
Fanni nemrégiben kezdett blogot írni, blogját itt érhetitek el:
A facebookon pedig itt csodálhatjátok meg legújabb remekeit:
Sok sikert a fánkok elkészítéséhez!
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése