Márton Ibolya, egyik társszerzőnk küldte el nekünk Katicabogár formatortájának receptjét és elkészítésének bemutatását.
Fogadjátok szeretettel Ibolya bemutatkozását, majd a formatorta leírását.
Bajszné Márton Ibolya vagyok, 34 éves. Budapesten élek a családommal, 2011 óta foglalkozom komolyabban a torták készítésével. Kislányom második születésnapjára készítettem először formatortát, egy hatalmas Hello Kitty figurát.
A torták készítésével hobbiszinten foglalkozom, mivel nem
cukrász a szakmám. A célom, hogy megszerezem a cukrász végzettséget is, és tovább
fejlődhessek a szakmában.
Folyamatosan bújom az internetet a különböző technikák
miatt, és ha időm engedi, akkor elmegyek 1-2 napos technikai kurzusokra is.
Imádom a kihívásokat, hisz ezekből mindig tanulok és
fejlődöm. Álmom egy saját kis cukrászműhely, ami az én kis birodalmam lenne.
Mottóm: „Álmod meg én megvalósítom!”
Elérsz a
honlapomon: http://hobby-cukrasz.webnode.hu/
Katicabogár torta elkészítése
Fotók és szöveg: Márton Ibolya
Az alábbi tortarecept egy 2 éves kislánynak készült tortáról szól, aki
nagyon szereti a katicabogarakat, mind mesefiguraként, plüss figuraként, vagy
akár a pólóján. Ezért nem is lehetet más a meglepi-tortája, mint egy édes kis
katicalány.
Furcsa mód ő nem szereti a
csoki tortát így a gyümölcsös túró mellett döntöttünk. Íme, a recept.
Katicabogár elkészítése:
Piskóta receptje:
- 10 tojás
- 200 g porcukor
- 200 g liszt
- 10 g sütőpor
Hagyományos módon piskótát sütünk az alapanyagokból egy
hőálló félgömb alakú tálban. Kihűlés után tejszínes túrókrémmel és
gyümölcsökkel betöltjük.
A krém hozzávalói és elkészítése:
- 2 csomag vaníliás
pudingpor
- 300 ml édes habtejszín
- 300 g túró
- 1 csomag zselatinfix
- 2 csomag habfixáló
- 100 g eper
- 2 db nektarin
A habtejszínt, amit 24 órán át a hűtőben tartottunk,
kihabosítunk. Miközben a gép veri a habot, hozzá adjuk a vaníliás cukrot, a
zselatinfixet és a habfixálót, majd lassan hozzáadjuk az összetört túrót is. Ha
jól összeállt a krém, betesszük a hűtőbe harminc percre.
Eközben feldarabolunk kb 100 g epret és
kb. 2 db nektarint.
A torta összerakása:
A kihűlt piskótát három lapra vágjuk, majd forgó deszkára
tesszük, visszatesszük az edénybe az első lapot és bekenjük a túró krémmel. Majd, ha a végén kifordítjuk a tortát az edényből, ez lesz a teteje. Ha megkentük, akkor az eperdarabokat elszórjuk rajta,
és vékonyan még egy réteg túrókrémet teszünk rá.
Erre jön a második lap, aminél a túrókrémre a nektarin kerül, majd még egy túrókrém réteg.
Következik a harmadik lap is.
Ha mindez megvan, kb. 1 órára betesszük a hűtőbe.
Miután letelt az 1 óra kifordítjuk a tálból.
A fejrész
kialakítjuk, késsel megfaragjuk, hogy valamennyire el lehessen különíteni a
törzsétől, ill a testét is kicsit megfaragjuk, hogy élethűbb katicát kapjunk.
Ha a faragással megvagyunk, bevonjuk vajkrémmel (1:1 arányban cukor és
krémmargarin habosított verziója), majd kb. 20 percre megint hűtőbe tesszük.
Addig kinyújtom egy megporcukrozott szilikon lapon a
formixet, amit ráhelyezzünk a tortára.
Óvatosan bevonom, lesimítom a tortát, és a fejrészre is
ügyelek. A hátán meghúzom a szárnyánál a középvonalat.
Airbrush pisztollyal
fújom pirosra a szárnyát, a fejét feketére fújom, ill. a szárnyelválasztót is
feketére festem. Ezután a torta hűtőbe kerül.
Szinezett fekete marcipánból kiszúrom a katica pöttyeit, ill.
virágdrótot összetekerve bevonok a fekete marcipánnal, ami a katica szarvacskái
lesznek.
Fehér marcipánból kiszúrom a szemét és szemgolyókat feketével készítem
majd fehérből az orrát, ill. a száját. Ha elkészültek a kiegészítők, kiveszem a
tortát a hűtőből és élethűvé varázsolom.
Sok sikert az elkészítéshez!
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése