Márton Ibolya, egyik társszerzőnk küldte el nekünk Katicabogár formatortájának receptjét és elkészítésének bemutatását.
Fogadjátok szeretettel Ibolya bemutatkozását, majd a formatorta leírását.

Bajszné Márton Ibolya vagyok, 34 éves. Budapesten élek a családommal, 2011 óta foglalkozom komolyabban a torták készítésével. Kislányom második születésnapjára készítettem először formatortát, egy hatalmas Hello Kitty figurát.


A torták készítésével hobbiszinten foglalkozom, mivel nem cukrász a szakmám. A célom, hogy megszerezem a cukrász végzettséget is, és tovább fejlődhessek a szakmában.
Folyamatosan bújom az internetet a különböző technikák miatt, és ha időm engedi, akkor elmegyek 1-2 napos technikai kurzusokra is.
Imádom a kihívásokat, hisz ezekből mindig tanulok és fejlődöm. Álmom egy saját kis cukrászműhely, ami az én kis birodalmam lenne.
Mottóm: „Álmod meg én megvalósítom!”

Elérsz a honlapomon: http://hobby-cukrasz.webnode.hu/

Katicabogár torta elkészítése
Fotók és szöveg: Márton Ibolya 

Az alábbi tortarecept egy 2 éves kislánynak készült tortáról szól, aki nagyon szereti a katicabogarakat, mind mesefiguraként, plüss figuraként, vagy akár a pólóján. Ezért nem is lehetet más a meglepi-tortája, mint egy édes kis katicalány.   
Furcsa mód ő nem szereti a csoki tortát így a gyümölcsös túró mellett döntöttünk. Íme, a recept. 

Katicabogár elkészítése:

Piskóta receptje:
- 10 tojás
- 200 g porcukor
- 200 g liszt
- 10 g sütőpor

Hagyományos módon piskótát sütünk az alapanyagokból egy hőálló félgömb alakú tálban. Kihűlés után tejszínes túrókrémmel és gyümölcsökkel betöltjük.

A krém hozzávalói és elkészítése:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 300 ml édes habtejszín
- 300 g túró
- 1 csomag zselatinfix
- 2 csomag habfixáló
- 100 g eper
- 2 db nektarin

A habtejszínt, amit 24 órán át a hűtőben tartottunk, kihabosítunk. Miközben a gép veri a habot, hozzá adjuk a vaníliás cukrot, a zselatinfixet és a habfixálót, majd lassan hozzáadjuk az összetört túrót is. Ha jól összeállt a krém, betesszük a hűtőbe harminc percre.  
Eközben feldarabolunk kb 100 g epret és kb. 2 db nektarint.

A torta összerakása:

A kihűlt piskótát három lapra vágjuk, majd forgó deszkára tesszük, visszatesszük az edénybe az első lapot és bekenjük a túró krémmel. Majd, ha a végén kifordítjuk a tortát az edényből, ez lesz a teteje. Ha megkentük, akkor az eperdarabokat elszórjuk rajta, és vékonyan még egy réteg túrókrémet teszünk rá. 

 
Erre jön a második lap, aminél a túrókrémre a nektarin kerül, majd még egy túrókrém réteg. 
Következik a harmadik lap is.  
Ha mindez megvan, kb. 1 órára betesszük a hűtőbe.
Miután letelt az 1 óra kifordítjuk a tálból. 

 
A fejrész kialakítjuk, késsel megfaragjuk, hogy valamennyire el lehessen különíteni a törzsétől, ill a testét is kicsit megfaragjuk, hogy élethűbb katicát kapjunk. Ha a faragással megvagyunk, bevonjuk vajkrémmel (1:1 arányban cukor és krémmargarin habosított verziója), majd kb. 20 percre megint hűtőbe tesszük.
Addig kinyújtom egy megporcukrozott szilikon lapon a formixet, amit ráhelyezzünk a tortára.Óvatosan bevonom, lesimítom a tortát, és a fejrészre is ügyelek. A hátán meghúzom a szárnyánál a középvonalat. Airbrush pisztollyal fújom pirosra a szárnyát, a fejét feketére fújom, ill. a szárnyelválasztót is feketére festem. Ezután a torta hűtőbe kerül. Szinezett fekete marcipánból kiszúrom a katica pöttyeit, ill. virágdrótot összetekerve bevonok a fekete marcipánnal, ami a katica szarvacskái lesznek. 


Fehér marcipánból kiszúrom a szemét és szemgolyókat feketével készítem majd fehérből az orrát, ill. a száját. Ha elkészültek a kiegészítők, kiveszem a tortát a hűtőből és élethűvé varázsolom.


 
Mivel egy kislány katicáról van szó, színes marcipánból virágokat szúrok ki, közepébe gyöngyöt teszek, ezekkel körbe rakom a katicát, ill. a fejére is kerül egy kis virág.


Sok sikert az elkészítéshez!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Letölthető könyv!

Fondant készítése

Torta bevonása

Ennyien vagyunk most itt

Összes oldalmegjelenítés

Tortarendelés:

Tortadíszítés videók

Színek kikeverése

Big Mac torta

Translate

Kedvelt bejegyzések az elmúlt hétről

Rendszeres olvasók

Varrógép torta készítése