Az anyagot Bartus Dóra készítette a SilverShark Productions megbízásából
Fotó: Darida Tibor

Nehézségi fok: Közepes
Eszközszükséglet: Közepes

Szükséges alapanyagok és eszközök:

Tortaburkoló massza
Nyújtófa
Gabona massza
Ételfestékek (piros, barna, fekete, citromsárga)
Arany és ezüst színű lüszter festék
Szilikon nyomda
Betű-kiszúró
Marcipánmintázó eszközök
Szilikon végű mintázó ecset
Kés
Fű kinyomócső
Ecset
Csipke kiszúró
Hurkapálcika
Fondant kinyomó pisztoly

 A varrógép torta elkészítéséhez szükségünk lesz egy úgynevezett gabonamassza nevű anyagra, amely rizspehelyből készül. Élelmiszerüzletekben tudunk vásárolni hozzá gabonapelyhet, amelyből létezik csokis és sima verzió is. Magát a varrógépet igen nehéz lenne piskótából és krémből elkészíteni, hiszen annak nagy a súlya és nem tartja meg a formáját támaszték nélkül. 

Gabonamassza recept:
150 gramm rizspehely
280 gramm pillecukor
3 evőkanál vaj
A vajat egy nagyobb hőálló tálba tesszük és mikrohullámú sütőben megolvasztjuk. Az olvadt zsiradékot elkenjük a tálban, úgy hogy mindenhová jusson, majd beleszórjuk a pillecukrot. Ezután visszarakjuk a mikróba és addig hevítjük, amíg a pillecukor el nem olvad. Végül belerakjuk a gabonapelyhet és alaposan elkeverjük. Egy akkora tálat kikenünk olajjal, amibe a massza bele fog férni, majd belerakjuk és a tetejére sütőpapírt teszünk. Ennek segítségével pedig a tenyerünkkel alaposan lepréseljük. 20 percig pihentetjük, majd utána a kívánt formára alakítjuk. 

Kiegészítők, díszítőelemek elkészítése

A tortához szükségünk lesz számos apró kiegészítőre, amelyeket előre elkészíthetünk.


A kisollót szürke burkolóanyagból csináljuk. Nem túl vékonyra nyújtjuk, és egy kés segítségével kivágjuk a két szárát. Egymásra fektetjük a két darabot és összeragasztjuk. Az összetételhez, az olló közepéhez egy kis csavart mintázunk. Száradás után az egészet lekenjük ezüst színű lüszter festékkel.A gyűszű elkészítéséhez szintén szürke masszára lesz szükségünk. Formázunk egy kis kúpot, és az aljára körben vékony hengert ragasztunk. A felületét fű kinyomócsővel tudjuk megmintázni. A tűket virágmasszából, vagy tragantból alakítjuk ki, hogy teljesen ki tudjuk szárítani őket és legyen tartásuk. Vékonyra hengereljük őket. A gombostűk végére színes gombócokat ragasztunk. A varrótűk tetejére pedig egy kis rést alakítunk ki marcipánmintázó eszköz segítségével. Ezeket is lekenjük ezüst színű lüszter festékkel.Tipp: a lüszter festéket mindig szárazon vigyük fel a felületre egy puha ecset segítségével. A burkolómasszát, amelynek a felületét lüszterrel szeretnénk kezelni, mindig színezzük meg olyan színűre, mint maga a lüszter festék. (Ezüst esetében szürkére, ha arany színt szeretnénk, akkor pedig barnás árnyalatúra, stb.) Így tudjuk a legszebb hatást elérni.A szabócentihez citromsárgára színezett burkolómasszára lesz szükségünk. Hosszabb alakot nyújtunk, majd egy késsel egyenletes sávot vágunk ki belőle. Feltekerjük, majd fekete ételfestékkel és egy vékony ecsettel megfestjük a rovátkákat és a számokat rá. A mérőszalag végét szürke masszából készítjük el és ezüst színű lüszter festékkel tesszük élethűbbé.


Spulnikat is készítünk fehér masszából. Elsőként egy hengert formázunk, és a két végét késsel levágjuk. Két lapos korongot vágunk ki, melyeket ráragasztunk. A gömb végű marcipánmintázóval a közepébe mélyedést készítünk alulra és felülre is. Fondant kinyomó pisztollyal cérnát készítünk és rátekergetjük a spulnikra. (Helyettesíthetjük a marcipánmintázót tollal, ceruza végével, fondant kinyomó pisztoly hiányában tenyerünkkel is sodorhatunk vékony cérnát.)

A tűpárna kialakításához rózsaszínűre színezett anyagból gömb alakot formázunk, majd fehér masszából háromszögeket ragasztunk rá. Marcipánmintázó eszközzel varrás-mintázatot nyomkodunk bele, majd ételfestékkel apró mintákat festhetünk a felületére. Néhány tűt szúrunk bele.
A torta alapja


A torta fa erezetes alapjához tetszőleges ízű és töltelékű téglalap alakú tortát készítünk. Lekenjük vajkrémmel, hűtőben dermesztjük, majd beburkoljuk halványbarna tortabevonó masszával. Szilikonvégű mintázó ecsettel, vagy egy hasonló eszközzel fa erezetet karcolunk a felületre.

Fa erezet készítése egyszerűen: A tortát egy nagyobb ecset segítségével átkenjük barna ételfestékkel, majd egy szivacsot sárgás-barna festékbe mártunk, és az egész felületét áthúzzuk vele a száliránynak megfelelően. Egy kisebb ecsettel a fában lévő „görcsök” színét elmélyítjük sötétebb barna festékkel.
Varrógép formázása gabonamasszából


A varrógép formáját gabonamasszából alakítjuk ki. Sütőpapírra helyezzük, majd hűtőben dermesztjük körülbelül. fél órán át. Ezután egy éles késsel a teljes  felületét simára igazítjuk és átkenjük vajkrémmel mindkét oldalát. Ismét hűtőbe rakjuk addig, amíg a vaj meg nem dermed rajta.

 A vajkrémmel lekent varrógép alapot fekete masszával két részletben beburkoljuk. Először a tetejével kezdjük. A felénél egyenletesen szabjuk körbe egy éles késsel a masszát rajta és fordítsuk meg, majd a másik oldalát is burkoljuk be és szintén vágjuk le a felénél. Az összetételt pedig marcipánmintázó eszközzel kissé dolgozzuk össze.
 A varrógép elejébe hosszában szúrjunk be egy hurkapálcikát. A gabonamasszába is szúrjuk bele. Ez fogja tartani a varrógép kar súlyát. A hátsó részbe szintén szúrjunk egy pálcikát. Mindkét hurkapálca a fa alapzatba is bele kell, hogy érjen, hiszen ezzel fogjuk a tortára rögzíteni. Az elől lévő pálcikát vonjuk be szürkével, majd fessük ezüstre. Ez lesz a tű. A szálvezetőket is ragasszuk rá.A varrógép oldalán lévő kézi kereket fekete masszából készítjük. Először egy vastagabb gyűrűt formázunk, majd a tetejére egy kereszt alakú részt ragasztunk, amelynek a közepe legyen vastagabb, hogy egy hurkapálcikát bele tudjunk majd szúrni. Ezzel fogjuk majd a tortához rögzíteni. Szárítsuk ezt az elemet legalább egy napig!

Tipp: fekete burkolóanyagot nagyon nehéz otthoni körülmények között előállítani, hiszen rengeteg ételfestékre lenne szükségünk hozzá. Javaslom a készen kapható fekete burkolóanyag használatát!

A varrógéphez egy csipkeszerű anyag-darabot is készítünk. Ehhez fehér masszát nyújtsunk ki, majd csipke-kiszúróval csináljuk meg a szegélyét. A tetejére vékonyra nyújtott rózsaszín darabot ragasztunk.Az előre elkészített fa alapzatra egy fekete téglalapot helyezünk, amely legyen kissé nagyobb méretű, mint maga a varrógép, majd emeljük fel óvatosan a varrógépet és szúrjuk bele a tortába a hurkapálcikák segítségével.


A tű részhez helyezzük el gyűrten az előkészített csipke anyagot.A varrógép oldalán és alapzatán lévő aranyszínű motívumokat legegyszerűbben szilikon nyomdával vihetjük fel a felületre. Száraz lüszter festékbe nyomjuk a nyomdát és óvatosan a felületre nyomjuk. Vigyázzunk, hogy ne mozduljon el a művelet közben és ne maszatoljunk.A Singer feliratot betű kiszúróval készítjük el és felragasztjuk a varrógépre. Természetesen szilikon nyomda és betűkiszúró hiányában ecsettel is megfesthetjük a mintázítot a varrógépen.

Végül helyezzük el a kiegészítőket a torta körül.Ugye, hogy nem is olyan nehéz, mint elsőre gondoltuk?

Sok sikert nektek is!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Letölthető könyv!

Fondant készítése

Torta bevonása

Ennyien vagyunk most itt

Összes oldalmegjelenítés

Tortarendelés:

Tortadíszítés videók

Színek kikeverése

Big Mac torta

Translate

Kedvelt bejegyzések az elmúlt hétről

Rendszeres olvasók

Varrógép torta készítése