Nagyon szeretem ezt a receptet, mert amellett, hogy könnyű és friss, gyümölcsös, sőt a lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Habtekercs Málnakrémmel
Fotó és szöveg: Danicsek Fanni
Sütemény Lak
Danicsek Fanni vagyok, 24 éves. Egy véletlennek és édesanyámnak köszönhetően kezdtem el cukrászkodni négy évvel ezelőtt. Akkor még egyetemre jártam és diplomát szerettem volna, de annyira megfogott ez a világ, hogy eldöntöttem semmi mással nem akarok foglalkozni.
Édesapám mindig azt mondta, hogy vagy csináljak valamit teljes odafigyeléssel, vagy inkább ne is csináljam. Talán ennek is köszönhető az, hogy nem csak egy cukrász szeretnék lenni, hanem idővel olyan szakemberré akarok válni, akit együtt emlegetnek akát Alain Ducasse-szal, vagy Pierre Hermével. Tudom, ezek nagy álmok, amiket nehéz valóra váltani, de legalább elmondhatom, hogy vannak álmaim.
Jelenleg Skóciában dolgozom egy kis családi hotelben, amelynek én vagyok a cukrásza. Szerencsésnek mondhatom magam, mert van lehetőségem kísérletezni, új dolgokat kipróbálni, tanulni és persze minden nap azzal foglalkozni, amit szeretek. Ráadásul mindezt a párommal, aki szakács. Így néha, amikor elakadok és nincs új ötletem, ő mindig segít és támogat. Remélem a receptjeim hasznosak lesznek és rengeteg sikerélményt fog okozi az elkészítésük.
Az Alap készítése
Hozzávalók:
- 300 g tojásfehérje
- 250 g kristálycukor
- 12 g
kukoricaliszt
- 1 citrom
vagy lime héja
Melegítsük
elő a sütőt 160 fokra.
Ezután lássunk neki a tojásfehérje felverésének. Én
egyből az elején hozzá szoktam adni a cukrot is, ha robotgéppel dolgozom. Ha
esetleg valaki kézzel készítené, könnyebb, ha apránként adagolja.
Mialatt a
fehérje felverődik, vegyünk elő egy tepsit vagy sütőlemezt. Próbáljunk minél
nagyobbat használni, mert annál szebb lesz a tekercsünk. Fordítsuk fejjel
lefelé és vágjunk két pont akkora méretű sütőpapírt, amekkora a
lemezünk/tepsink.
Amikor már jó kemény a habunk adjuk hozzá a kukoricalisztet és
jól kevertessük el.
Ha kész, porcukrozzuk le a sütőpapírt és így kenjük rá a
habot, hogy később könnyebb legyen eltávolítani a papírt. Egyszerűbb, ha kenünk
egy kicsit a habból a sütőpapír alá, mert így nem fog csúszkálni.
Készítsünk
egy mindenhol egyforma vastagságú lapot és tegyük be a sütőbe 15 percre. Ne
ijedjünk meg, ha a hab kétszeresére a nő, mert a sütőből kivéve úgyis vissza
fog esni a végén. Miután kivesszük,
hagyjuk egy kicsit hűlni, majd fogjuk a másik sütőpapírt és fordítsuk át a
lapunkat. Óvatosan húzzuk le a sütőpapírt az aljáról és reszeljünk rá citrom
vagy lime héjat. Hagyjuk pihenni.
Málnakrém
Hozzávalók:
- 250g
fagyasztott málna (lehet friss is)
- 125 g cukor
- 1 teáskanál
fahéj
- 500 g
krémsajt
Tegyük egy
lábosba a málnát, a cukrot, a fahéjat és forraljuk fel. Ezután szükségünk lesz
egy turmixgépre. Öntsük bele a szószt és turmixoljuk simára.
Ha kész szűrjük át
egy szitán, hogy a magok ne kerüljenek a krémbe, majd hűtsük le.
A krémsajtot tegyük a robotgépbe kevertessük
simára és adjunk hozzá 100 grammot a málnaszószból. Lehet többet vagy kevesebbet
is, attól függően mennyire szeretnénk intenzíven érezni a málna ízét. De
vigyázzunk, mert az se jó, ha túl híg a krémünk.
Tekercs
összeállítása:
Kenjük a
krémünket óvatosan a lapunkra, úgy hogy a tetején hagyjunk ki egy vékony sávot.
Ez lesz a tekercs alja. Ezután a sütőpapír segítségével, próbáljuk minél
szorosabban feltekerni a tekercsünket. Ha kész nincs más dolgunk, mint
felszeletelni és a maradék málnaszósszal kínálni.
Fanni nemrégiben kezdett blogot írni, blogját itt érhetitek el:
A facebookon pedig itt csodálhatjátok meg legújabb remekeit:
Sok sikert a sütemény elkészítéséhez!
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése